Cum luau șpagă Radu Mazăre și Sorin Strutinsky. Dezvăluiri din motivarea ÎCCJ

radu mazare si sorin strutinsky

Radu Mazăre și Sorin Strutinsky au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare și plata a peste trei milioane de lei fiecare pentru că au luat șpagă de la SC Tripont Invest SRL și de la SC Property Development Two SRL. Constanța 100% a consultat motivarea completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care dezvăluie modul în care operau cei doi. În dosar s-a instrumentat și cazul Polaris. Instanța a stabilit că în contractul cu operatorul de salubritate nu s-a comis nicio ilegalitate.

Instanța a reținut că, pe 6 octombrie 2004, Primăria Constanța a eliberat certificatul de urbanism 5506 în favoarea SC Tripont Invest SRL, pentru întocmirea documentației privind construirea unui centru comercial, în baza unei documentații întocmită de SC Kalinia Proiect SRL Constanța, aparținând lui Felix Arsene, care a fost martor în dosar. Centrul comercial cu pricina este actualul VIVO, fostul Maritimo. În ianuarie 2007, primăria a eliberat alt certificat de urbanism, în favoarea aceluiași beneficiar, pentru aceeași destinație.

Pe 23 martie 2007, Assix SRL a împuternicit Kalinis să-i reprezinte în relația cu autoritățile, pentru a obține toate actele necesare centrului comercial. Acestea au fost obținute pe 18 iunie 2007, iar pe 21 iunie 2007, Tripont SRL a înregistrat o cerere la primărie pentru emiterea certificatului de urbanism.

În motivare se afirmă că Radu Mazăre, în calitate de primar al Constanței, a condiționat îndeplinirea procedurilor privind autorizația de construire de plata sumei de un milion de euro, care urma să fie disimulată sub forma unui contract de publicitate fictiv încheiat între Tripont SRL și SC Soti Cable Neptun SRL, societate aparținând lui Sorin Strutinsky, prieten și asociat cu Radu Mazăre.

Solicitarea acestei sume a fost făcută, în baza unei înțelegeri anterioare între cei doi, de Felix Arsene, care este finul lui Strutinsky și care reprezenta, cum spuneam, Tripont SRL.

Strutinsky i-a cerut finului să se ducă la Cluj, pentru a înmâna reprezentanților Tripont SRL un contract de publicitate și pentru a-i spune lui Arpad Paszkany, care a avut calitatea de martor în dosar, „că ar fi bine ca acest contract să fie semnat”. Arsene a contactat o persoană care reprezenta firma care se ocupa de proiectare, dar și pe o alta, un om de încredere al lui Paszkany, transmițând solicitarea. Acesta din urmă află la data de 12.07.2007 și, pentru a nu se tergiversa emiterea autorizației, este de acord cu solicitarea.

La numai câteva zile, pe 17.07.2007, a fost emisă autorizația de construire nr. 1326 în favoarea Tripont Invest SRL pentru construirea Polus City Center, prelungită apoi pe 18.07.2009. Autorizația este semnată de Nicolae Nemirschi, căruia Mazăre îi delegase atribuțiile, iar prelungirea a fost chemată chiar de Mazăre.

ÎCCJ a decis, fără urmă de îndoială, că încheierea contractului de publicitate nu s-a făcut la inițiativa Tripont Invest SRL și a avut o legătură directă cu autorizația de construire.

Felix Arsene a declarat că Sorin Strutinky l-a rugat să ducă la Cluj un contract de publicitate.

„Mi-a sugerat să duc acest contract și, de asemenea, mi-a sugerat să amintesc dl Arpad Paszkany că ar fi bine ca acest contract să fie semnat.”

S-a dus în Cluj, a luat legătura cu două persoane care nu știau despre ce e vorba și le-a spus că prin semnarea contractului va fi asigurată emiterea tuturor avizelor, documentațiilor, autorizațiilor de către Primăria Constanța pentru edificarea mall-ului. A fost întrebat de unde vine mesajul, iar Arsene a răspuns: „Vine de la Constanța”.

Solicitarea a ajuns la Paszkany, care a spus, potrivit unui martor, „Asta facem, contractul trebuie să meargă înainte”. Așa s-a semnat contractul de un milion de euro. Paszkany a fost audiat ca martor și a confirmat cele spuse.

La circa o săptămână de la această discuție, autorizația a fost emisă.

Un martor cu identitate protejată a afirmat clar că Radu Mazăre a condiționat reprezentanților beneficiarului proiectului eliberarea autorizației de construcție de plata sumei de un milion de euro.

S-au încheiat două contracte de publicitate între părți, care s-au și suprapus. Nu au fost însă găsite materiale publicitare puse la dispoziția Neptun TV, pentru difuzare, nici rapoarte de difuzare din care să rezulte îndeplinirea obligației de difuzare.

„Suprapunerea celor două contracte, lipsa unor negocieri, lipsa totală de interes în încheierea unui contract față de stadiul proiectului imobiliar, discrepanțele vădite în ce privește valoarea unor prestații similare, lipsa unor documente care să ateste, măcar formal, executarea lor, lipsa totală de preocupare a reprezentanților Tripont Invest SRL pentru executarea convenției, în condițiile în care plățile erau făcute, demonstrează formalismul încheierii contractului din 5.08.2007 atât din partea Soti Cable Neptun SRL, cât mai ales din partea Tripont Invest SRL”, spun magistrații.

Concluzia certă a acestora este că reprezentanții SC Tripont Invest SRL nu au solicitat încheierea unui contract de publicitate, ci le-a fost impusă, fiind mijlocul prin care s-a disimulat mita pretinsă și primită de Radu Mazăre, cu ajutorul esențial al lui Sorin Strutinsky.

Instanța a reținut că a existat o înțelegere prealabilă între Mazăre și Strutinsky și că acesta a acționat în baza unui mecanism bine pus la punct între cei doi. Completul a reținut că cei doi erau prieteni, asociați în mai multe firme, că Mazăre și-a înstrăinat părțile sociale de la Soti Cable Neptun către Strutinsky, după ce a ce devenit primar. Martorii au afirmat că percepția publică era că postul TV aparține primarului, dar în cauză au fost administrate și probe directe din care rezultă că, în realitate, cesionarea părților sociale a fost una formală, iar controlul asupra societății era realizat în fapt de Mazăre, care o folosea în beneficiul propriu. Firma reprezenta o platformă de promovare a lui Radu Mazăre, esențială pentru crearea unei imagini favorabile în ochii electoratului, de care depindea perpetuarea sa în funcție.

În 2010, fondul austriac de investiții Immoeast a cumpărat 85% din proiectul de mall Polus Center din Constanța pentru un euro, urmând sa preia datoriile de circa 40 de milioane de euro ale firmei dezvoltatoare. Mall-ul se deschide în 2011, pe o suprafață de 50.000 mp, cu denumirea Maritimo Shopping Center, apoi este rebrenduit în Vivo.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*