Grupul Iulius și Oil Terminal vor da Constanţei o nouă față

Sorin Ciutureanu, director Oil Terminal, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei

„Parteneriatul între o companie cu capital majoritar de stat, Oil Terminal, şi un dezvoltator privat român, Grupul Iulius, va da Constanţei o nouă faţă şi va pune oraşul pe hartă efectiv pe tot parcursul anului.” Asta a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe 5 ianuarie, în timpul unei vizite în Constanța. Acesta a participat, la Oil Terminal, la inaugurarea unui rezervor cu o capacitate de stocare de 55.000 de metri cubi construit în Depozitul Sud al societăţii, la ieşirea din oraş. Investiția a fost necesară și pentru ca cel mai mare proiect de regenerare urbană din Constanța, implementat de Grupul IULIUS, să poată fi dus la îndeplinire. Prin inaugurarea noului rezervor este marcată şi împlinirea a 125 de ani de activitate a companiei Oil Terminal, societate cu capital majoritar de stat.

Potrivit directorului general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu, unul dintre motivele pentru care a fost construit noul rezervor, în afara oraşului, este de a se muta capacitatea de stocare din Depozitul Nord, care se află în interiorul municipiului Constanţa, pe circa 100 de hectare, astfel încât să poată fi realizat un proiect de regenerare urbană, pentru 38 de hectare, „cu foarte multe beneficii pentru comunitatea constănţeană, cât şi pentru companie”.

„Este deja o certitudine faptul că Oil Terminal este o companie care işi respectă angajamentele. Prin finalizarea acestei investiţii majore echipa de management s-a ţinut de promisiune si a atins un obiectiv principal respectiv mărirea capacităţii de depozitare şi transferul către Secţia Platformă Sud, situată în afara oraşului Constanţa a capacităţilor existente în Secţia Platforma Nord – situată în interiorul oraşului Constanţa. Astfel, se eliberează terenul în suprafaţă de 38 ha situat în Secţia Platformă Nord ce conferă multiple facilităţi de acces atât la infrastructura publică rutieră şi feroviară, fiind situat în oraş, lângă Gara CFR Constanţa, cât la infrastructura de utilități publice cum ar fi conexiunea la apă, canalizare, electricitate și gaz. Astfel, terenul va fi exploatat în noi direcţii de dezvoltare benefice în egală măsură pentru societate și comunitate. Desigur, fac referire la cel mai ambiţios proiect de regenerare urbană şi cea mai mare şansă de dezvoltare pentru întreaga regiune, un proiect mixed-use cu parc, grădină botanică, pol de business şi concepte de divertisment, pe care Oil Terminal il realizeaza în parteneriat cu lulius Real Estate. Astfel vom contribui la creşterea gradului de acoperire a nevoilor comunităţii locale regionale într-un mod sustenabil responsabil vom ajuta la imbunătăţirea calitatii vieţii populaţiei“ – a precizat Directorul General al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu.   

„Un proiect de o dimensiune fără precedent”

Ministrul Sebastian Burduja a subliniat că proiectul de regenerare urbană este de o dimensiune fără precedent” și că va da Constanței o nouă față.

„Pe de o parte, pentru constănţeni înseamnă şansa de a îşi reinventa comunitatea într-o zonă centrală a oraşului, printr-un proiect de regenerare urbană de o dimensiune fără precedent, cred, la nivelul României, printr-un parteneriat între o companie cu capital majoritar de stat, Oil Terminal, şi un dezvoltator privat român, care vor da Constanţei o nouă faţă şi vor pune oraşul pe hartă efectiv pe tot parcursul anului. (…) Acest nou rezervor permite şi face parte din acest plan de a muta capacităţi de stocare în Sud, acolo unde nu interferează cu viaţa cotidiană a comunităţii. (…) Cred că este o veste foarte bună că în România se închid, se termină mari proiecte de investiţii înainte de termen. (…) Vă felicit, înseamnă şi şansa companiei de a se dezvolta în continuare, de a atrage noi clienţi, de a pune în valoare portofoliul pe care îl are în prezent, cât şi şansa României de a puncta la nivel regional prin ceea ce înseamnă Oil Terminal de peste 125 de ani”, a spus Sebastian Burduja.

Societatea Oil Terminal SA şi Iulius Real Estate SRL au semnat anul trecut un acord de asociere. Astfel, un teren de 38 de hectare proprietatea companiei, din acţiunile căreia Ministerul Energiei deţine 87,75%, teren care a găzduit spaţii de depozitare a produselor petroliere şi pe care nu s-a mai desfăşurat activitatea de bază de peste 10 ani, este redat oraşului ca o zonă urbană sustenabilă şi accesibilă pentru întreaga comunitate, cu aport la dezvoltarea economică, turistică, socială şi culturală a oraşului Constanţa.

„Pe lângă investiție, estimată de dezvoltator la peste 815 milioane de euro, în valorificarea terenului ca proiect ce integrează grădini urbane ample, birouri, zonă de shopping şi divertisment, facilităţi educaţionale şi culturale, dar şi o infrastructură integrată pentru susţinerea mobilităţii şi conectivităţii, Iulius va achita către Oil Terminal SA o taxă anuală indexabilă de superficie de 2 milioane de euro”, a anunţat, anul trecut, conducerea Oil Terminal.

Iulian Dascălu: „Constanța, un potențial major de creștere”

„Constanța este noua noastră destinație, oraș cu un potențial major de creștere și capital uman valoros. Obiectivul nostru este unul ferm, acela de a oferi comunității locale un proiect deschis și util tuturor, cu grădini urbane și funcțiuni de relaxare, divertisment și culturale, dar și un hub de oportunități de dezvoltare, prin care vor fi create numeroase locuri de muncă. Credem cu tărie în potențialul Constanței și avem expertiza și resursele necesare pentru a realiza un proiect care să susțină orașul portuar să capitalizeze pe toate atuurile sale și să devină unul dintre centrele regionale puternice economic. Vom face acest lucru alături de comunitatea locală, înțelegând în profunzime nevoile și așteptările locuitorilor, așa cum am făcut și în cazul celorlalte proiecte de regenerare urbană de la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca”, a declarat Iulian Dascălu, Președintele companiei IULIUS, la momentul anunțării investiției.

Oil Terminal va opera în cinci dane

Investiția Oil Terminal, care constă în construcţia unui rezervor de 55.000 de metri cubi în Depozitul Sud, o nouă rampă pentru încărcarea cisternelor auto, modernizarea şi flexibilizarea instalaţiilor tehnologice, va permite companiei să poată opera motorină în cinci dane, faţă de două dane petroliere în anii trecuţi şi, pentru prima dată, vor fi operate nave tip Aframax de 150.000 TDW pentru descărcarea de motorină.

„Toate aceste eforturi au fost realizate în scopul sprijinirii clienţilor şi introducerii pe piaţa românească a unor mărfuri cu preţuri mai reduse decât în anii precedenţi chiar în condiţiile prezente ale unei situaţii geopolitice conflictuale”, a spus conducerea companiei.

Oil Terminal ocupă pe plan intern piaţa prestaţiilor în proporţie de 45% pentru importul de ţiţei via Marea Neagră, peste 60% pentru exportul de produse petroliere şi 90% pentru importul de păcură,

3 Comentarii

  1. nu am inteles mai nimic Nu spuneti concret ce este si cum ne afecteaza ,, regenerarea ,, rezervorul este cu bere sau apa ? bine ar fi sa vorbiti pe limba celor carora va adresati Nu mai preluati informatia ad literam chiar daca e mai comod sau nici voi nu prea intelegeti ce este

  2. Și cu locatari care locuiesc de 50 de ani în cartier ce faceți.rămîn pe străzi.sunt în jur de 100 de famili cel puțin.cei după
    strada jusțiției ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*