IULIUS și „orașul de 15 minute”

Palas Iași, un proiect mixed-use de regenerare urbană marca IULIUS
Palas Iași, un proiect mixed-use de regenerare urbană marca IULIUS

Compania IULIUS a anunțat că va investi în Constanța, după ce a făcut-o în alte patru orașe: Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava. Dacă în acestea investiția a fost de peste 1,2 miliarde euro, cea din Constanța va fi una record: peste 800 de milioane de euro.

Ce face IULIUS? Practic, va construi un oraș în oraș. Preia o suprafață de teren nefolosită de un amar de vreme și o regenerează urban. Dar nu oricum, ci într-un mod sustenabil și responsabil. Cu alte cuvinte, nu dezvoltare de dragul dezvoltării, ci pentru binele oamenilor, al comunității.

IULIUS a semnat un parteneriat cu Oil Terminal S.A. pentru valorificarea unui teren de 38 de hectare, inactiv de peste 10 ani și care a găzduit spații de depozitare a produselor petroliere. Investiția companiei, estimată la peste 800 milioane de euro, va fi dezvoltată după conceptul de „oraș de 15 minute”.

Acolo vom găsi o grădină botanică și parc cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment în aer liber, dar și o componentă de birouri.

Aceasta este necesară pentru a atrage investitori, iar scopul este ca tinerele talente locale să rămână în Constanța, să nu plece din oraș. Un rol important îl va avea, așadar, și în dezvoltarea centrului universitar, prin oportunitățile de dezvoltare încă din timpul studiilor.

Orașul în oraș va fi și o destinație pentru shopping și recreere, deschisă pentru întreaga comunitate. IULIUS promite noi concepte de retail și entertainment, fresh market cu producători și antreprenori locali, restaurante, bistrouri și cafenele tematice.

Nu în cele din urmă, vor fi create și funcțiuni culturale și de divertisment, care să asigure posibilități de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului. Deci nu numai vara, nu numai pentru turiști, ci în fiecare zi din an, pentru noi, constănțenii. Iar asta presupune inclusiv crearea unui parc de la zero, cu arbori maturi și spații verzi generoase. Deja este cunoscut faptul că realizarea de grădini urbane, în locuri în care verdele nu exista anterior, este o semnătură a proiectelor IULIUS.

Toate acestea vor însemna multe locuri de muncă (atât în timpul construcției, cât mai ales după) și, cum spuneam, oportunități investiționale. Acolo unde IULIUS a investit, au venit unele dintre cele mai importante companii din lume. Sperăm că vor veni și în Constanța. Numărul total al locurilor de muncă create prin intermediul tuturor proiectelor IULIUS depășește 35.000, incluzând și componentele de retail. 

Parcări pentru mașini electrice și dușuri pentru bicicliști

Una din întrebările care se ridică este cum se va face conexiunea cu orașul. În toate orașele în care este prezent, IULIUS a investit în soluții de conectivitate și modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale. Integrarea naturală a proiectelor în oraș este esențială pentru demersuri de o asemenea amploare, care redesenează zone urbane, iar IULIUS și-a asumat investiții consistente pentru soluții de trafic. Deși preponderent pietonale, proiectele includ crearea de infrastructură rutieră, conform cu strategiile de dezvoltare locale. Spre exemplu, în plus față de modernizarea și lărgirea străzilor perimetrale proiectelor, la Timișoara a fost realizat un pasaj subteran cu patru benzi, care a întregit un inel de circulație important pentru oraș, la Palas Iași compania a construit o stradă nouă, care tranzitează proiectul, iar la Palas Campus, tot în Iași, s-a inaugurat recent o nouă arteră rutieră, care să susțină fluidizarea traficului din zona centrală. În total, compania a investit 170 de milioane de euro în soluții pentru comunitate, de la cele pentru spații verzi până la cele de conectivitate, infrastructură, mobilitate alternativă, amenajarea de piste și peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete. În plus, sunt amenajate peste 100 de stații de încărcare pentru mașini electrice, iar în clădirile de birouri sunt prevăzute dușuri și vestiare, pentru a încuraja deplasarea cu bicicleta. Da, s-au gândit la toate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*