
O parte din Primăria Constanța funcționează în City Mall, încă din aprilie 2013, de când primar era Radu Mazăre. Mall-ul din parc a fost construit de prietenul său, Elan Schwartzenberg.
Reprezentanții mall-ului au perceput în ultimii trei ani o chirie de 14 euro pe metru pătrat. Acum au trimis o oferă către primărie în care prețul este de 30 de euro. Vergil Chițac a spus că i se pare că atitudinea acestora este un șantaj.
Întrebat cum va renegocia contractul, primarul a spus:„Nu știu, se ocupă Alin Vintilă de povestea asta (n.r. directorul Direcției Logistică din cadrul Primăriei Constanța. Discuțiile inițiale le-a avut Alin Vintilă. Mie mi s-a părut așa un șantaj ce fac ei acolo și nu înțeleg de ce, pentru că, hai să fim onești. Faptul că noi avem acolo direcția de relații cu publicul și nu numai înseamnă o afluență de cetățeni care se duc la City Mall, care intră în magazinele alea, care mai lasă bani acolo, deci business-ul lor sporește. Și ar fi trebuit să fie un win-win. Băi, noi vă ajutăm pe voi din punctul ăsta de vedere, nu ne șantajați și cereți dublu, că mi se pare mult. Vom vedea ce se întâmplă la capătul acestor negocieri.”, a spus primarul.Acesta a spus că va construi un sediu nou pentru primărie.„Deocamdată, nu este momentul să spun unde și când.”, a afirma Chițac.
Olandezii din spatele City Mall
Mall-ul funcționează pe societatea Constanța Shopping City SRL. Aceasta a raportat mulți ani pierderi. În anul 2019, de pildă, a înregistrat o cifră de afaceri de 98.354.397 lei și o pierdere de 20.380.543 lei, adică circa 55.835 de lei pe zi. În 2022 însă, a reușit o cifră de afaceri de 121.921.611 de lei și profit de 18.760.561 lei. Are însă și datorii imense, de 281.251.446 lei. Nu figurează cu niciun angajat. Potrivit termene.ro, acționar al SRL-ului este compania NE PROPERTY B.V. din Olanda.Au promis agrement și culturăIdeea City Park Mall a apărut de prin anul 2000. Atunci, consilierii locali din Constanța au decis, prin hotărârea 396 din 28 septembrie, construirea unui centru de agrement, cultură și comerț, pe o suprafață de 43.500 mp, în Parcul Tăbăcărie, constănțenilor li se spunea că pe un teren de 22.750 mp se va realiza un centrul de agrement, cultură și comerț. Rețineți ordinea: agrement, cultură și comerț, pe ultimul loc. Mai mult, în anul 2002 se vorbea și despre construirea unui Teatru de Operă și Balet, în zona de nord-est a parcului. Cert este că în anul 2003, mai multe terenuri, printre care și cel din parc, sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța, printr-o hotărâre de consiliu local. Astfel, printr-o serie de hotărâri, retrocedări și licitații publice, terenul în suprafață de 43.000 mp din Parcul Tăbăcărie ajunge în proprietatea firmei Holand Development Group. În 2004 se emite un nou PUZ, iar pe 2 iunie 2008 Neocity Group inaugurează clădirea. De comerț, nu de agrement, nu de cultură. Apropo, mall-ul NEPI din Slovacia are un patinoar, cel din Constanța avut numai promisiuni. Acum, SC Constanța Shopping City SRL este deținută de NE PROPERTY B V, cu sediul în Olanda, care deține 99,9% din acțiuni, și de NEPI BUCHAREST TWO SRL, cu sediul în București, care deține restul de 0,1% din acțiuni.
Fii primul care comentează