
Premierul Marcel Ciolacu a intervenit în dezbaterea privind impozitarea sumelor transferate între rude, susținând că ANAF verifică doar tranzacțiile de valori mari care nu pot fi justificate.
Declarația sa vine în contextul unor controverse apărute după ce HotNews a relatat despre posibile impozite de 70% pe astfel de transferuri.
Ciolacu: „Orice venit obținut cinstit poate fi transferat liber”
La începutul ședinței de Guvern de joi, Ciolacu a dorit să clarifice acest subiect, afirmând că nu există o politică de impozitare a sumelor transferate între rude. „Orice venit obținut cinstit se poate transfera liber în familie, copiilor, părinților, fraților, fără a fi impozitat, indiferent dacă e prin transfer bancar ori în numerar”, a declarat premierul.
Acesta a subliniat că doar sumele care nu pot fi justificate sunt supuse verificărilor. „Într-adevăr, ANAF îi verifică pe cei fără venituri declarate, dar care trimit sume mari de bani și nu pot să le justifice. Cine e onest nu are motiv de îngrijorare”, a precizat Ciolacu.
ANAF clarifică: doar tranzacțiile fără justificare sunt impozitate
Fiscul a venit cu explicații suplimentare, menționând că, deși banii dați între rude sunt, în general, neimpozitați, există excepții. „În cazul în care se constată că declarațiile fiscale, documentele și informațiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete sau false, organul fiscal central stabilește baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit și emiterea deciziei de impunere”, a transmis ANAF.
Și ministrul finanțelor, Tánczos Barna, spune că banii pot fi transferaţi în continuare liber între membrii familiei. Totuşi, persoanele luate în vizor sub suspiciunea de evaziune fiscală vor avea obligaţia de a colabora cu autorităţile şi de a justifica sumele de bani care nu au o provenienţă clară. Dacă aceasta nu este identificată, se va aplica impozitul de 70%. Ca şi până acum, sumele încasate la evenimente importante precum nunţi şi botezuri nu vor fi impozitate.
Cazul fiicei care a primit bani de la tatăl ei
Un exemplu concret adus în atenția publicului de avocata Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, ilustrează modul în care ANAF aplică aceste verificări. Un antreprenor i-a transferat fiicei sale bani proveniți din dividende, însă aceasta a fost supusă unei verificări fiscale, fiind solicitată să prezinte documente justificative privind sursa sumelor.
„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative”, a explicat Dobrinescu. Ea a subliniat că în astfel de cazuri, dovada poate consta în mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere sau mărturii ale martorilor.
Fiscul nu recunoaște sursa banilor, aplicând un impozit de 70%
ANAF a considerat că, deși banii puteau fi identificați, era posibil ca aceștia să provină dintr-o altă sursă nejustificată. Prin urmare, autoritățile fiscale au decis să aplice un impozit de 70% pe diferența dintre totalul fondurilor utilizate și sursele determinate oficial.
„În prezent, ne confruntăm cu al doilea exemplu în care lipsa documentelor justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate”, a avertizat avocata.
Această situație ridică semne de întrebare cu privire la interpretarea legislației fiscale și la modul în care ANAF tratează transferurile de bani între rude, creând o incertitudine în rândul contribuabililor.
Fii primul care comentează