Mihai Daraban, președinte CCIR: „România este o țară Black Friday. Cumpărăm în neștire produse din import”

mihai daraban constantafinanciara.ro

România este pe ultimul loc în Europa la capitalul cercetate și inovare, potrivit Eurostat, și asta ar trebui să ne pună pe gânduri, a declarat, vineri, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, într-o conferință de presă susținută în Constanța.

„Asta înseamnă că noi un brand românesc cu valoare adăugată mare la export nu prea avem. Și apoi vezi că avem 23.360 de exportatori în România. Primii 100 din ei realizează 51% din export. Și în primii 100 sunt 2 români.”, a precizat șeful CCIR.

Acesta a precizat că este preocupat mai mult de import decât de export.

„Le spuneam decidenților chiar de anul trecut. Am închis anul 2020 cu un deficit al balanței comerciale de 18,356 de miliarde de euro. Știți cu cât am încheiat 2021? Cu 23,398 miliarde. O creștere de 5,3 miliarde de euro. Bani adevărați, care au plecat din țară. Văd că nu e nimeni preocupat.”, a atenționat acesta.

Mihai Daraban a pus apoi punctul pe i:

„Am ajuns țară de Black Friday! Cumpărăm în neștire produse din import și atunci îți pui problema ce poți să faci. Pe de altă parte, nu poți să nu ții cont de apetitul consumatorului român. Este cel mai bun barometru. Trebuie să facem o analiză pe această cifră de la import și să încercăm, prin diplomație economică, să aducem acele sfere de producție care să satisfacă acest apetit.”, a spus Mihai Daraban.

Acesta a precizat, de pildă, că ambasadorul care pleacă la Seul, Cezar Armeanu, constănțean, nu știe de câți bani am importat produse Samsung, LG, Hyundai și alte produse coreene. El le-a cerut, dar nu i le-a dat nimeni.

Mihai Daraban a dat și un exemplu despre cum se produce în țara noastră.

„Le-am spus în Peru: Vedeți Mercedesul S Klasse de pe stradă? Cutia de viteze e făcută la noi, în întregime. Cablajele sunt făcute la noi. Jumătate dintr-un generator General Electrics e făcut la Bistrița.”

Una din metodele prin care pot fi atrași investitori străini este să le dai teren.

„Avem deficit al balanței comerciale numai în industria alimentară, agricultură de 3 miliarde de euro. Noi o să ne implicăm, dar în măsura în care avem și ce să le oferim investitorilor. Îl chemăm și îl trimitem iar să-l caăutăm pe Strutinsky să vândă teren? Sau își asumă autoritatea locală rolul de a-i oferi unui investitor din producție teren. Oriunde în lumea, investitorii nu blochează fabrici în teren.”, a mai spus Mihai Daraban.

Scandalul corvetelor. Daraban, CCIR: „Romtehnica vine cu clauze aberante!”

Mihai Daraban, președintele CCIR: A fost un jaf ce s-a întâmplat cu retrocedările. Va trebui să învățăm de la ce a făcut Viktor Orban cu BMW

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*