OMV Petrom (simbol bursier SNP), cel mai mare jucător pe piaţa energiei din România, şi-a planificat pentru acest an forarea a aproximativ 100 de sonde noi şi preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi de 65 dolari pe baril, de la 71 dolari/baril în 2018, arată raportul semestrial transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Producţia de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 5,5%, la 27,56 milioane bep din cauza producţiei mai scăzute atât în România, cât şi în Kazahstan.
Producţia de gaze naturale a scăzut cu 8% în primul semestru, la 2,24 miliarde metri cubi.
Reprezentanţii OMV Petrom estimează totodată că cererea deproduse petroliere va fi peste nivelul înregistrat în 2018, iar cererea de gaze naturale şi electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2018.
Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 4 miliarde lei (revizuită în sus de la 3,7 miliarde lei), iar din această sumă aproximativ 75% va fi direcţionată în Upstream.
”Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore. La sfârşitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 19, care a modificat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018, în urma consultărilor cu jucătorii de pe piaţă. Considerăm că Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 reprezintă un prim pas în direcţia revenirii la o piaţă liberalizată a gazelor naturale. Estimaăm că impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ minus 40 milioane euro”, se arată în raport.
În 10 mai, metodologia de calcul a preţului de referinţă pentru redevenţa la ţiţei a fost modificată; preţul de referinţă este acum legat de cotaţia Brent.
În ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, reprezentanţii OMV Petrom spun că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde.
„Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi suntem în dialog cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, spun ei.
Pe partea de Upstream, OMV Petrom se aşteapă ca producţia să scadă cu aproximativ 5% faţă de anul anterior, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural şi a activităţilor de mentenanţă.
”Optimizarea portofoliului: concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili; procesul de transfer al altor zăcăminte continuă; Investiţii: planificăm forarea a aproximativ 100 de sonde noi şi sidetrack-uri şi menţinerea unui nivel constant al reparaţiilor capitale faţă de anul anterior”, se precizează în raport.
Acesta estimează vânzări totale de gaze naturale mai mari decât în 2018.
De asemenea, centrala electrică Brazi trebuie să furnizeze pieţei reglementate 1,14 TWh de energie electrică pentru perioada martie -decembrie 2019 la preţul de 259,58 lei/MWh. Compania estimează o producţie totală netă de energie electrică mai mică faţă de 2018.
Producţia de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut în primul semestru cu 5,5%, la 27,56 mil bep, din cauza producţiei mai scăzute atât în România, cât şi în Kazahstan. În România, producţia de hidrocarburi a fost de 13,14 milioane bep, echivalentul a 144.400 bep/zi. Producţia de ţiţei şi condensat în România a scăzut cu 2,2%, la 6 milioane bbl, în principal din cauza declinului natural, dar şi a transferului celor nouă zăcăminte marginale către Mazarine Energy Romania în martie 2019. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 8%,la 7,14 milioane bep, fiind influenţată de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep şi Lebada Est) şi de lucrările de mentenanţă.
Producţia netă de energie electrică a scăzut cu 14%, la 1,13 TWh.
Numărul de angajaţi ai Grupului OMV Petrom a scăzut cu 5% la finalul lunii iunie, la 12.767.
OMV Petrom are o capitalizare de 22,31 miliarde lei.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 792 benzinării, la sfârşitul lui martie 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2018.
Fii primul care comentează