Portul Constanța se menține în atenția mediului de afaceri din Ungaria. Ruta feroviară Budapesta – Constanța va avea o durată estimată de 2 zile

Astăzi, 19 noiembrie 2019, a început la Budapesta evenimentul Navigator Vilag Expo, la care CN APM SA Constanța este co-organizator alături de Cargo Kozlekedesi Kft. Evenimentul, ajuns la a XX-a ediție, este de referință în domeniul transporturilor, temele abordate fiind complexe și de actualitate.

Prezența CN APM SA alături de companii românești, atât de pe platforma portuară cât și din domeniul feroviar, urmărește menținerea Portului Constanța în atenția transportatorilor din Ungaria, cu o economie în creștere și o piață dinamică.

În deschiderea evenimentului, dr. Peter Garai, reprezentantul Ministerului de Afaceri Externe al Ungariei, a subliniat rolul guvernului ungar în dezvoltarea Portului Trieste, recent Ungaria cumpărând un teren în portul italian pentru a construi o bază logistică. Scopul acestei investiții este de a permite companiilor ungare un acces mai rapid la mare.

Proiectul însă este în fază incipientă, necesitând numeroase investiții, inclusiv în îmbunătățirea legăturilor terestre dintre Ungaria și Trieste.

„Portul Constanța vă oferă terminale specializate, 140 de dane operaționale, legături foarte bune cu rutele de transport, posibilitatea de a opera numeroase tipuri de mărfuri”, le-a spus Alexandru Crăciun, directorul comercial al CN APM SA Constanța, celor prezenți.

Alături de CN APM, în panelul cu tema „Conexiunile ungare ale Portului Constanța”, au luat parte la dezbateri reprezentanți ai companiilor românești care fac eforturi de a îmbunătăți legăturile dintre Portul Constanța și partenerii ungari.

S-a discutat despre potențialul unor linii regulate de containere pe Dunăre, alternativă care ar permite transportul de cantități mai mari de marfă decât pe cale rutieră. Sunt schițate deja proiecte în acest sens, pentru o linie regulată între un terminal de containere ungar și Portul Constanța.

Pe calea ferată, investițiile din ultimii ani, respectiv modernizarea coridorului Curtici – Constanța, vor tripla viteza de transport a mărfurilor. Acest coridor va deveni, în 2-3 ani, unul foarte competitiv din punctul de vedere al capacității de transport. Ruta Budapesta – Constanța va avea o durată estimată de 2 zile, mult mai eficientă pentru partenerii ungari decât celelalte alternative de pe piață.

A doua zi a evenimentului este concentrată pe provocările transportului rutier și feroviar.

Invitații se vor reuni la discuții abordând teme ca: digitalizarea în operarea vagoanelor de marfă, provocările legate de transportul mărfurilor pe calea ferată. Evenimentul se va încheia cu un seminar dedicat traficului feroviar între Ungaria și România.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*