Primăria Constanța ar putea pierde finanțarea pentru un nou CET, adică peste 520 milioane lei

În Constanța se sapă de trei ani pentru a schimba conductele de transport al energiei termice. Decizia a fost luată deși în campanie actualul primar spunea că nu este o soluție, dimpotrivă. Acum se dorește totuși construirea unui nou CET, care, împreună cu un sistem nou de transport al energiei, să facă atractivă încălzirea centralizată.

Lucrurile au luat o turnură neașteptată însă. Chiar primarul Chițac a anunțat că banii pentru noul CET sunt în pericol de a fi pierduți.

Primăria Constanța spune că deschiderea ofertelor pentru achiziția de proiectare și execuție a noului CET era programată ieri, însă a fost suspendată în urma unei contestații depuse vineri. Același reclamant care nu a fost de acord cu procedura de achiziție de la Constanța, a depus contestație și la Arad, iar Oradea este într-o situație similară.  

„Contestatarul nu a făcut vizite în teren, nu a pus întrebări, nu a cerut modificarea caietului de sarcini, ci direct anularea procedurii, ceea ce ne face să credem că este de rea credință. Întârzierea derulării procedurii de achiziție pentru proiectare și execuție periclitează graficul asumat și încadrarea în termenul impus prin PNRR și anume – iunie 2026, plus achiziția unor echipamente pentru care, de asemenea, este nevoie de timp. Felul în care s-a procedat ne face să credem că se urmărește un blocaj și nu respectarea procedurilor de achiziție“.  

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac

Primăria Constanța așteaptă în acest moment pronunțarea deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.  

Noul CET din Constanța presupune o investiție de 742.921.672 de lei. 520.025.710 lei ar trebui să provină din fonduri europene, restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța, deci de constănțeni și de firmele din oraș, prin taxele și impozitele plătite, sau prin alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau contractate de stat, alte surse legal constituite.

La această sumă se adaugă cea pentru schimbarea conductelor. În total, 283 de milioane de lei, din care 45,2 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

Total cheltuieli pentru un nou CET și conducte: 1,02 miliarde lei, la care se adaugă costuri suplimentare. Primăria s-a împrumutat deja cu peste 200 de milioane de lei pentru a putea susține investiții pe care le are în derulare.

Potrivit calculelor din București, soluția microcentralelor nu ar costa mai mult de 444 milioane lei.

Bugetul Constanței nu poate suporta cei 520 de milioane de lei care riscă să fie pierduți.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*