Primăria Constanța propune un regulament al activităților comerciale care va afecta grav viața locuitorilor

Consiliul Local al municipiului Constanţa se reunește în şedinţă ordinară, joi, 29.06.2023, ora 14.00. Pe ordinea de zi se află și „Proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa”, aprobat din 2017. Noul regulament aduce modificări semnificate în favoarea agenților economici și în defavoarea persoanelor fizice.

Astfel, se propune renunțarea la solicitarea acordului asociației de proprietari/locatari în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță.

Cu alte cuvinte, oricine dorește să-și deschidă un restaurant într-un bloc, fie la parter sau, atenție, la ultimul etaj, cum se mai practică în Mamaia nord, nu va mai avea nevoie de niciun fel de document de la asociația de proprietari.

Produce deranja un restaurant la parter sau la ultimul etaj, mai ales pentru cei care locuiesc sau închiriază lângă? Răspunsul este evident pozitiv.

Mai mult, primăria propune ca pentru terasele care sunt amplasate la parterul clădirilor de locuit se propune ca operatorul economic să prezinte acordul asociației de proprietari/locatari doar pentru terasele care desfășoară activitate economică peste ora 22.00 și înainte de ora 08.00.

Constănțenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus

O modificare similară se propune în tot municipiul Constanța, dacă patronul promite că deschide la ora 8.00 și închide nu mai târziu de ora 22.00. Nu mai contează dacă este zonă de case, centrală sau turistică.

Acum, regulamentul spune așa:

„Pentru unitatea amplasată la parterul blocurilor sau la subsolul/parterul unor clădiri colective operatorul economic trebuie să prezinte în mod obligatoriu acordul sociaţiei de proprietari/locatari (nume în clar al președintelui asociației de proprietari/locatari, semnătura, ștampila și data) și acordul proprietarilor imobilelor limitrofe (pe hotar) pe plan orizontal și vertical cu destinație de locuință, referitor la activitatea desfășurată și orarul de funcționare.”

Noul regulament adaugă o prevedere distructivă:

„…doar pentru unitățile economice care desfășoară activitate după or 22.00 și înainte de ora 08.00”.

Este o prevedere care vine evident, străveziu și  ilogic în sprijinul agenților economici. Imaginați-vă că locuiți la etajul 1, într-un bloc dintr-un cartier liniștit, și cineva dorește să facă un restaurant la parter. Nu veți mai avea niciun cuvânt de spus, pentru că așa spune primăria.

Dacă însă acesta va încălca legea, dacă va da muzica prea tare sau dacă va avea mai multe reclamații, instituțiile statului îi vor putea suspenda activitatea. Încercați însă voi să sunați la vreo instituție a statului, la ora 22.00, să vină să măsoare nivelul de zgomot. Vă vor râde în nas. La ora aceea, bugetarii nu sunt la muncă.

Recomandare: Spre deosebire de România, în Germania nu ai voie să-ți montezi nici măcar un aparat de aer condiționat fără acordul scris al tuturor locatarilor din bloc. Știrea care ne arată de ce România nu va fi niciodată Germania

Vă reamintim că primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, nu ar putea fi afectat de aceste modificări. Nu locuiește într-un apartament din municipiu, ci în Eforie, unde are două case. Detalii AICI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*