
Primăria Eforie lansează unul dintre cele mai ambițioase proiecte de mobilitate urbană durabilă de pe litoralul românesc, intitulat „Înființarea sistemului de transport public de călători cu material rulant ecologic, inclusiv infrastructură de parcare și facilități pentru bicicliști”.
Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Regional Sud-Est 2021–2027 și are o valoare totală de peste 85 de milioane de lei.
Mobilitate verde în Eforie Nord și Eforie Sud
Proiectul vizează crearea unui coridor de mobilitate urbană care conectează Eforie Nord de Eforie Sud printr-o rețea modernă de transport public cu autobuze electrice, piste pentru biciclete și facilități de tip Park & Ride.
Printre componentele-cheie se numără:
- Achiziția a 4 autobuze electrice de 10 metri lungime;
- Amenajarea a 6 stații de încărcare pentru aceste vehicule;
- Construirea a două centre Park & Ride în Eforie Nord și Eforie Sud, echipate cu panouri fotovoltaice și spații pentru încărcarea autoturismelor electrice;
- Realizarea unei piste de biciclete care traversează orașul de la nord la sud, conectând principalele zone de interes.
Investiție cu impact major pentru mediu, turism și economie
Obiectivul general al proiectului este reducerea emisiilor de carbon și creșterea calității vieții în Eforie, atât pentru cei aproximativ 9.000 de locuitori permanenți, cât și pentru cei peste 160.000 de turiști care vizitează anual stațiunile Eforie Nord și Sud. Nu în ultimul rând, agenții economici din zonă (aproximativ 2.000) vor beneficia de efectele decongestionării traficului auto.
Proiectul creează premisele pentru dezvoltarea unui sistem de transport public sustenabil în Eforie și Techirghiol.
Folosirea autobuzelor electrice, alimentate cu energie produsă din surse regenerabile, va elimina complet dependența de combustibili fosili pentru transportul public local. Pistele de bicicletă și infrastructura de tip Park & Ride vor oferi alternative eficiente și sigure la utilizarea autoturismului propriu.
Probleme identificate și soluții concrete
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al orașului Eforie a identificat multiple probleme, printre care:
- Lipsa unui sistem de transport public local;
- Aglomerarea traficului rutier, mai ales în sezonul estival;
- Lipsa pistelor pentru biciclete;
- Acces dificil între Eforie Nord și Sud;
- Probleme de siguranță pentru pietoni și bicicliști.
Prin acest proiect se vor crea condiții moderne de transport alternativ, adaptate inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, împreună cu o infrastructură sustenabilă, rezistentă la schimbări climatice.
Valoarea proiectului și perioada de implementare
Valoarea totală a proiectului este de 85.149.867,96 lei, din care peste 60 milioane reprezintă finanțare nerambursabilă europeană. Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni de la semnarea contractului, încheiat pe 18 octombrie 2024.
Detalii despre parcări
Obiectivul 1 – Park and ride Eforie Nord
În Eforie Nord se va proiecta și realiza calea de acces la Strada Dorobanților și platforma din incinta park and ride-ului. Pe amplasamentul de 1397 mp se propune realizarea unei construcții cu regim de înălțime: Sthp+P+2E+Ep. Construcția va adăposti funcțiuni necesare garării autovehiculelor pentru transport în comun pe timpul neutilizării, funcțiuni de întreținere, curățare și ingienizare a acestora atât la sfârșitul programului, cât și între curse.

De asemenea se creează facilități de încărcare cu energie electrică atât a mijloacelor de transport în comun, cât și a altor autoturisme. Acoperișul de tip terasă circulabilă va avea panouri fotovoltaice, care vor produce energie ce va fi stocată într-un sistem de 3MW, care asigură sursa de back-up pentru funcționarea componentelor de alimentare din sistem: mijloace de transport în comun ecologice și autoturisme. Se vor creea facilități pentru park and ride pentru 21 autovehicule și 3 motociclete. Construcția propusă va avea forma de deptunghiulară.
Obiectivul 2 – Park and ride Eforie Sud
În Eforie Sud obiectivul investiției este reprezentat de accesele la străzile Nicolae Titulescu și Progresului. Se propune și amenajarea străzii Progresului, între străzile Nicolae Bălcescu la Nord și strada Nicolae Titulescu, la Sud. Pe amplasamentul de 2662 mp se propune realizarea unei construcții cu regim de înălțime: Sthp+P+2E. Construcția va adăposti funcțiuni necesare garării autovehiculelor pentru transport în comun pe timpul neutilizării, funcțiuni de întreținere, curățare și ingienizare a acestora atât la sfârșitul programului, cât și între curse.
De asemenea se creează facilități de încărcare cu energie electrică atât a mijloacelor de transport în comun, cât și a altor autoturisme. Acoperișul de tip terasă circulabilă va avea panouri fotovoltaice, care vor produce energie ce va fi stocată într-un sistem de 3MW, care asigură sursa de back-up pentru funcționarea componentelor de alimentare din sistem: mijloace de transport în comun ecologice și autoturisme. Se vor creea facilități pentru park and ride pentru 33 autovehicule, 12 motociclete și 20 de biciclete. Clădirea va adaposti și partea adiminstrativă a funcțiunii formată din birouri, vestiare, oficiu. Construcția propusă va avea forma de deptunghiulară.
Obiectivul 3 – Coridor de mobilitate
Cele două park and rideuri vor fi conectate printr-un traseu destinat exclusiv cicliștilor, care se va desfășura pe următoarele străzi: Strada Dorobanților, Strada Tudor Vladimirescu, Strada Mării, Strada Dr. Climescu, Strada Faleză, Strada Dezrobirii, Strada Mihai Eminescu, Strada Progresului, astfel: 1. traseul pistei de cicliști cu structură rutieră nouă pe străzile: Dezrobirii și Progresului; 2. prin marcaje și indicatoare pe carosabilul existent al străzilor: Mării, Dr. Climescu și Mihai Eminescu 3. pe străzile Tudor Vladimirescu, Faleză și Dezrobirii acestea sunt realizate de către UAT Eforie prin următoarele investiții: a. „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de utilitate publică pentru valorificarea atracțiilor turistice din orașul Eforie” în cadrul careia s-a realizat, la marginea părții carosabile, pista de ciclisti amenajată cu structură rutieră nouă și semnalizată corespunzător, pe următoarele străzi: Bulevardul Tudor Vladimirescu de la intersecția cu Strada Dorobanților și până la intersecția cu Strada Republicii, și mai departe, pe Strada Mării, până la intersecție cu Aleea Belona. b. „Modernizarea și reabilitarea infrastructurii conexe de utilitate publică în scopul creșterii competitivității destinațiilor turistice în stațiunea Eforie Sud” care propune aceeași soluție de realizare a pistelor de cicliști pe următoarele străzi: Dezrobirii și Falezei.
Un pas spre viitor
Eforie devine astfel un model de bună practică pentru administrațiile locale care și-au propus să dezvolte infrastructura urbană cu respect față de mediu, incluziune socială și eficiență economică.
Primăria Eforie are în acest moment depuse proiecte pentru finanțare din fonduri europene în valoare de circa 100 de milioane de euro, aflate în faze foarte avansate.
Recomandare: Cum au transformat fondurile europene România: Autostrada A2 salvează vieți și crește economia Constanței
Fii primul care comentează