Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Trebuie să dezvoltăm transportul urban pentru ca oamenii să renunțe la mașini”

parcare constanta

Primăria Constanța pregătește un nou regulament pentru parcări. Primarul Vergil Chițac a anunțat, în emisiunea „Realitatea locală”, difuzată pe 16 decembrie de Dobrogea TV, că acesta pleacă de la o filosofie simplă, care spune că: „toată lumea trebuie să plătească” și că „trebuie să dezvoltăm transportul urban pentru ca oamenii să renunțe la mașini.”

„Cred că ne îndreptăm – dar vă spun „cred”, este o formă de draft pe care o vom discuta – spre administrarea tuturor parcărilor la Confort Urban (n.r. societate comercială în subordinea Consiliului Municipal Constanța), atât a celor de pe carosabil, cât și a celor din cartiere, pentru că vrem ca toți banii să se ducă la Confort Urban, să se identifice acești bani în bugetul lor, iar din acești bani să facă parcări. Ideea este că dacă ți se plătește pentru un serviciu, banii trebuie să-i folosești pentru dezvoltarea acelui serviciu.”, a afirmat primarul.

Acesta a mai spus că „toată lumea trebuie să plătească, dar diferențiat.”

„Am spus-o și în campania electorală, o fac și alții. În centru nu vii ca să ții mașina opt ore. Sau, dacă vrei să o ții opt ore, plătești pentru asta, și plătești mult. În centru vii să lași mașina undeva, îți rezolvi problema și ai plecat. Nu e mai puțin adevărat că noi avem foarte puține parcări. Făcusem un calcul în campanie, avem un deficit de circa 100.000 de locuri, dacă nu mă înșel. Atunci, acțiunea trebuie să fie pe două căi: construim și parcări, dar trebuie să facem cumva să dezvoltăm transportul urban pentru ca oamenii să renunțe la mașini.”, a punctat primarul.

Vergil Chițac a vorbit despre proiectul de reabilitare a drumului de la intrarea în Constanța până în satul de vacanță, care include bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Acesta va continua, este în stadiul de licitație, dar are un revers al medaliei: vor dispărea circa 1.300 de locuri de parcare (citiți mai mult aici: Dispar peste 1.300 de locuri de parcare de pe bulevardele 1 Decembrie și Alexandru Lăpușneanu).

„Acum suntem în etapa în care ne gândim unde am putea să construim parcări în zone adiacente acestui bulevard. O variantă v-o spun de pe acum: vizavi de Liceul de Artă, la parcul de la Casa de Cultură, este o parcare mare, generoasă. Aceea poate fi făcută minus unu și supraetajat. Acolo se pot prelua sute de mașini. O parcare pe care o să o facă Confort Urban, și Confort Urban o să vadă ce face cu ea. O licitează, o închiriază, e treaba lor.”, a precizat Vergil Chițac.

Citește și: „Nu există parcări prea puține, ci numai parcări prea ieftine”. Apel către Primăria Constanța: nu reinventați roata

Primarul Constanței a mai spus că pentru a construi o parcare este nevoie de un travaliu „cum nu ne putem imagina”. Este nevoie de plan de amplasament, studii topo, geo, certificat de urbanism, aprobări la certificat de urbanism, aviz în CTE, ajungi la autorizație de construcție. O modalitatea care se ia în calcul de autoritățile locale este ca cei de la Confort Urban să construiască singuri parcare. În acest mod, nu ar mai fi nevoie de licitație, deci procedura ar fi mai rapidă.

Vergil Chițac a mai spus că noul regulament al parcărilor va fi gata „cât de curând”.

Reamintim că vechiul regulament, elaborat pe vremea primarului Decebal Făgădău, a fost anulat de instanță, într-o acțiune demarată de Asociația Constanța Altfel, condusă de Vergil Chițac. Instanța a decis că toate cele 36 de puncte contestate de asociație sunt nelegale.

Articol apărut inițiat în ziarul Constanța 100%.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*