Proiect european de un milion de euro și loc de joacă tematic la Planetariul din Constanța

Consiliul Județean Constanța și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii pregătesc un proiect de un milion de euro la Planetariu, dar și alte surprize. Este vorba, printre altele, de realizarea unui loc de joacă cu tematică astronomică.

„Tot Planetariu în acest an va avea o atenție sporită din partea noastră. Începem cu proiectul european de un milion de euro care va însemna dotarea Planetariului cu un proiector hibrid, adică digital și analogic, însă vrem să facem și o investiție, un loc de joacă aici în fața Planetariului, un loc de joacă tematic care să țină de cunoștințele de astronomie. Astronomie, spun bine, nu astrologie, nu facem nici un fel de calendar zodiacal, pe nicăieri nu o să găsiți aici așa ceva. Noi vom face doar știință transmisă tinerilor, de la preșcolari până la clasa XII”, a declarat directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă. 

Locul de joacă va fi format din elementele sistemului solar, iar toate planetele vor fi realizate proporțional ca dimensiune.

„Locul de joacă va avea în primul rând elementele planetare ale sistemului nostru solar. Va fi Soarele în mijloc și proporțional cu acestea vor fi celelalte planete, proporțional ca dimensiune și vom explica că nu putem să devenim proporționali și din punctul de vedere al spațiului fiindcă dacă ar fi Soarele de 1 metru și pe Terra ar ajunge la 1 milimetru, între ele ar trebui să pun 150 de metri sau măcar 100 de metri. Vă dați seama că aș ieși din acest decor și atunci nu putem să venim proporțional cu spațiul, dar venim proporțional cu dimensiunile și vom vedea că suntem de o mie de ori mai mici decât Soarele. Nu suntem buricul Pământului, suntem heliocentrici, ne învârtim în jurul Soarelui”, a precizat șeful CMSN.

Mai multe despre aceste proiecte, în interviul video de mai jos.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*