Puțini antreprenori au riscat să facă investiții în perioada de pandemie. Matei Datcu, de la Pescăria lui Matei, a deschis recent un centru de colectare de midii, iar investiția îi asigură o nouă linie de business, puțin exploatată în zona românească a Mării Negre.
În fiecare dimineață, Matei Datcu (38 de ani) este pe mare. Își pune cizmele în picioare, îmbracă pelerina galbenă de ploaie, își trage pe cap o căciulă cu ciucure și pornește pe mare alături de echipele de pescari. Ajuns în larg, scoate din plase, alături de ceilalți pescari, coș după coș cu pește mărunt. În special hamsie și șprot. Captura ajunge la propriul restaurant, iar surplusul este marinat sau afumat și distribuit apoi către pescăriile specializate, în special din zona județului Constanța.
Recent, Matei Datcu a adăugat o nouă activitate pescuitului de zi cu zi – colectarea și distribuția de scoici. „Scoicile le culeg scafandrii noștri, după care noi le spălăm, le ambalăm în saci și le etichetăm“, spune antreprenorul despre cea mai nouă linie de business pe care o derulează alături de pescuitul clasic, restaurantul din Agigea de la malul mării și activitatea de takeaway de la Constanța.
Ideea de a face un centru de colectare și distribuție a scoicilor este mai veche. Matei Datcu s-a documentat încă din 2019 despre cum poate să deschidă o „scoicărie“, așa cum îi place lui să spună. A studiat legislația, a vorbit cu consultanți și anul acesta a reușit să pornească afacerea. Investiția a fost de circa 300.000 de euro, bani din fonduri proprii. „Am comandat un catamaran de 12 metri unui inginer din Constanța, Rodion Târziu, iar toate echipamentele necesare colectării, spălării și ambalării scoicilor le-am adus din Italia“, detaliază Datcu, citat de NewMoney.ro.
Spune că a apelat la echipamentele italiene pentru că sunt de ultimă generație și sunt potrivite pentru activitatea pe care o face. Întreaga instalație de colectare a midiilor a fost omologată la Direcția Sanitară Veterinară și funcționează ca un centru plutitor. Scoicile sunt aduse direct aici de scafandri, apoi sunt spălate și pregătite pentru a fi trimise pe piață. Pentru a ține scoicile vii, a cumpărat și o stație de filtrare la cherhana.
Be the first to comment