România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, conform unui raport al Comisiei Europene.
Potrivit datelor oficiale, România a produs 2,3 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru din 2024, fiind urmată de Olanda cu 2,2 miliarde.
Germania este la mare distanță, cu 0,9 miliarde de metri cubi, urmată de Italia, Ungaria și Danemarca.
Consumul, în scădere
Consumul de gaz la nivelul UE a fost de 61 de miliarde de metri cub, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest timp, producţia a fost de 7,7 miliarde de metri cubi, o scădere de 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Raportul mai arată că piaţa europeană a gazelor a continuat să se stabilizeze după invazia Rusiei în Ucraina. Totodată, sursele de energie regenerabilă au acum o pondere de 52% în producţia de energie electrică.
Volumul importului de gaze a scăzut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 70 de miliarde de metri cubi. Principalul furnizor de gaze pentru UE a rămas Norvegia, cu o pondere de 34%, urmată de Rusia (18%), SUA (16%), Africa de Nord (15%), Qatar (4%) şi Azerbaidjan (4%).
Prețurile cu amănuntul la gaze au scăzut cu 4% față de trimestrul precedent și cu 10% față de anul precedent. Prețul mediu cu amănuntul în UE a fost de 101 EUR/MWh. Luna mai 2024 a înregistrat cel mai scăzut preț cu amănuntul (100 EUR/MWh) din acest trimestru și de la începutul crizei energetice în 2022.
România, al patrulea cel mai mic preț din Europa
În al doilea trimestru al anului 2024, prețurile medii de vânzare cu amănuntul ale gazelor pentru consumatorii casnici au scăzut cu 4%, ajungând la o medie de 101 €/MWh, față de 106 €/MWh în trimestrul anterior. Comparativ cu anul precedent, media trimestrială a prețurilor cu amănuntul din UE a fost cu 10% mai mică decât în T2 2023, dar cu 53% mai mare decât în T1 2021 (perioada pre-criză). Potrivit statisticii citate, România are al patrulea cel mai mic preț din Europa.
Fii primul care comentează