Salariul în județul Constanța, sub media pe țară

Județul Constanța oferă angajaților salarii mai mici decât media pe țară. Un clasament recent publicat de Ziarul Financiar scoate la iveală că diferențele se adâncesc. De pildă, în perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2023, salariul mediu în Sibiu cu 735 de lei, în Timiș cu 730 de lei, în Cluj cu 729 de lei, iar în Constanța cu numai 471 de lei, potrivit Ziarului Financiar.

Bucureştiul şi Clujul rămân liderii în clasamentul judeţelor cu cele mai mari salarii. Astfel, în Bucureşti, salariile au trecut de 5.500 de lei în ianuarie 2023, în creştere cu 685 de lei de la an la an, iar în Cluj salariile se apropie de 5.200 de lei, cu 729 de lei mai mari faţă de aceeaşi lună din anul 2022, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar. Deşi oferă cele mai mari salarii, Bucureştiul şi Clujul nu au crescut cel mai mult de la an la an, ci cele din Sibiu şi Timiş. Astfel, salariul mediu net din Timiş a ajuns la peste 4.600 de lei, în creştere cu 730 de lei, iar cel din Sibiu a crescut cu 735 de lei, până la aproape 4.500 de lei.

Media pe țară este de 4.254 de lei, în creștere cu 555 de lei în perioada menționată.

„Ba mai mult, în unele judeţe menţionate mai sus există o lipsă a forţei de muncă, iar angajatorii îi găsesc destul de greu mai ales că pentru anumite roluri ar trebui să relocheze angajaţi, nefiind posibilă telemunca şi atunci oferă salarii mai mari pentru a-i atrage.”

Sorina Faier este de părere că printre motivele pentru care în aceste judeţe angajaţii câştigă mai puţin decât salariul mediu net pe economie sunt şi nivelul scăzut al educaţiei, precum şi lipsa companiilor mari şi a investiţiilor care să crească nivelul de trai.

„Salariile sunt mai mici în aceste judeţe din cauza nivelului educaţional scăzut, lipsa companiilor mari, a investiţiilor noi şi a lipsei comunicării pentru a atrage fonduri europene care ar duce la investiţii noi, locuri de muncă şi salarii bune. Majoritatea companiilor din aceste zone nu au putut face faţă inflaţiei şi nu au putut creşte  salariile în raport cu aceasta, ceea ce a dus şi la nivelul de trai scăzut al angajaţilor”, a explicat ea pentru ZF.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*