Sergiu Manea, CEO BCR: „Gospodăriile și România SRL și România SA au știut să administreze mult mai bine decât în trecut șocul prețurilor”

Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română și Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking Banca Comercială Română
Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română și Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking Banca Comercială Română

BCR a organizat pe 6 aprilie, în stațiunea Mamaia, o discuție despre sănătate financiară, perspective economice și previziuni financiare pentru 2023.

Au fost prezenți Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română și Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking Banca Comercială Română. Aceștia au vorbit despre contextul macroeconomic, cu riscuri și oportunități asociate, despre reziliența economiei românești, dar și despre evoluția mediului antreprenorial și democratizarea accesului la educație financiară.

Iată câteva dintre principalele declarații făcute de Sergiu Manea:

Contextul este unul destul de zgomotos. România a crescut peste potențial anul trecut. Potențialul de crește al României este 3,5 – 4%. România a crescut peste potențial și, foarte, foarte important, trimestrul III și trimestrul IV au arătat că România crește condusă de investiții. Creșterea de PIB a venit din zona de investiții. Numere foarte solide, după părerea mea, după o lungă, lungă perioadă în care am crescut exclusiv din consum. Creșterea pe bază de investiții este creatoare de potențial.

Ne-am confruntat cu inflația, așa cum se confruntă întreaga lumea. Au existat măsuri menite să captureze efectul inflaționist pe anumite axe, în special pe cea energetică. Pare că deocamdată gospodăriile și România SRL și România SA au știut să administreze mult mai bine decât în trecut șocul prețurilor.

Dacă ne uităm la deficitul balanței de plăți, vedem că acesta se adâncește. Firesc, uitându-ne la dinamica prețurilor în zona de materii prime, însă dacă există un element pozitiv într-un deficit, între ghilimele, acesta este dat de faptul că am avut o dezvoltarea foarte agresivă în importul de mașini și echipamente.

„Portul Constanța îndeplinește toate criteriile ca să fie un blue chip, unul din porturile viitorului pentru Uniunea Europeană”

Banca Centrală a fost puțin mai precaută în comparație cu alte bănci centrale din zonă și cred eu că a avut din nou dreptate, uitându-ne la dinamica inflației pe ultimele trimestre și la ce se întâmplă de fapt în piață în momentul acesta. Pare că datele justifică această abordare puțin mai precaută.

Anul acesta vedem în primul rând o foarte mare volatilitate în comunicare de toată cohorta de analiști a prognozelor de creștere. Noi credem că esența sustenabilității și rezilienței unei societăți stă în abilitatea de a menține și de a crește locurile de muncă.

În decembrie vedeam că se face din ce în ce mai întuneric. Noi am zis atunci că România va crește, indiferent de ce întâmplă în Uniunea Europeană. Nu vom crește la potențial, ci la jumătate, ușor peste 2%. În ianuarie, inclusiv FMI, între alte autorități, a schimbat prognoza de creștere pentru Europa, au trecut de la 0- minus la 0++.

Rulăm niște indicatori rapizi în care ne uităm la diferite corelații și vedem că ianuarie și februarie au stat la nivele decente. Nu am avut o scădere nici măcar la nivel de efect de bază, comparat ianuarie cu ianuarie, pentru că știți bine, ianuarie și februarie au început foarte puternic anul trecut, apoi a început blestematul de război și au fost foarte multe schimbări de la o lună la alta.

Din punct de vedere al inflației, așteptăm inflație terminală, o singură cifră, în jur de 8%. Nu e ceva ce să ne facă extraordinar de fericiți, dar prin comparație cu competitorii noștri strategici credem că inclusiv așteptările de prețuri vor fi administrate în sens pozitiv. Pentru anul 2024, așteptăm inflație terminală foarte aproape de intervalul țintă al băncii centrale, care este 1,5 – 3,5%.

Conferința în întregime poate fi urmărită mai jos.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*