Topul orașelor din România în care este cel mai scump să trăiești. Constanța este pe primul loc

Numbeo.com a publicat Indicele Costului de Trăire (ICT) pentru anul 2024. Indicele reprezintă o imagine de ansamblu a indiciilor curente într-un punct specific în timp.

Indicele Costului de Trăire (fără chirie) indică prețurile relative ale bunurilor de consum precum alimente, restaurante, transport și utilități. Exclud cheltuielile legate de cazare, cum ar fi chirie sau ipotecă. De exemplu, un oraș cu un Indice al Costului de Trăire de 120 este estimat să fie cu 20% mai scump decât New York City (fără chirie).

Potrivit acestei surse, Constanța are cel mai mare Indice al Costului de Trăire din România, de 45,1. Sub noi se situează Cluj-Napoca – 41,5, București – 41,4, Brașov – 39,7, Timișoara – 39,1, Iași – 38,8, Sibiu – 37,2.

Potrivit acestui clasament, traiul este mai scump în Constanța decât în Cracovia – Polonia, Kuweit City – Kuweit, Sofia, Shanghai – China, Bangkok – Thailanda, Istanbul, Moscova, Bali, Ankara.

În Constanța, indicele chiriei este de 12,1, adică este la numai 12,1% față de valoarea de referință, New York. Indicele cumpărăturilor alimentare este de 40,8, iar cel al prețului la restaurant este de 40,1. Indicele puterii de cumpărare locale este de 34,2.

Cel mai bine în Europa, stau cinci orașe din Elveția: Basel, Zurich, Lausanne, Geneva și Berna.

Pe ultimul loc în clasamentul mondial este Karachi, Pakistan, cu un ICT de 19,3.

Clasamentul complet este AICI.

Numbeo este cea mai mare bază de date privind costul de trai din lume. De asemenea, Numbeo este o bază de date globală obținută prin contribuția utilizatorilor, care cuprinde date privind calitatea vieții: indicatori de locuințe, rate percepute ale criminalității, calitatea asistenței medicale, calitatea transportului și alte statistici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*