Van Oord a raportat pierderi de circa 20% din cifra de afaceri, de când lucrează în România. Cum încearcă să explice VIDEO

Van Oord lucrează acum în Eforie, un proiect de peste 394 milioane lei
Van Oord lucrează acum în Eforie, un proiect de peste 394 milioane lei

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a fost prezent, recent, la Eforie, la inaugurarea lucrărilor de reducere a eroziunii costiere, care înseamnă lărgirea plajelor și construcția de noi diguri. Proiectul este realizat de compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV în zona Eforie în baza unui contract de proiectare și execuție încheiat cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanța. Proiectul, în valoare de 394.956.415 lei, este finanțat prin fonduri europene și a fost câștigat în urma unei licitații de către compania olandeză.

„Mă bucur că acest lot a fost câștigat de una din cele mai mari firme din domeniu, o companie care are referințe internaționale, o companie care a demonstrate că poate să ducă la bun sfârșit, în condiții optime, un asemenea proiect, și mă bucur că și în România ne arată, încă o dată, Van Oord că se poate lucra corect, cinstit și profesionist într-un program amplu, un proiect atât de mare.”, a spus ministrul Tánczos Barna.

Cifră de afaceri de 996 milioane lei, pierderi de 194 milioane lei

Ce nu știe ministrul sau nu a vrut să menționeze este că olandezii au mai lucrat la două mari proiecte în România: digul de larg din Portul Constanța și o parte din etapa 1 a reabilitării zonei costiere. În perioada 2013 – 2016, olandezii au avut o cifră de afaceri de circa 1 miliard de lei, dar au raportat pierderi imense.

Potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerțului, sucursala din Constanța a Van Oord a avut, de la înființare (2013) până în 2016 inclusiv, pierderi totale de 194.053.301 lei, adică peste 41,5 milioane euro. Cifra de afaceri a fost de aproape un miliard de lei, mai exact 996.281.426 lei, adică peste 213,5 milioane euro.

„Noi nu am raportat pierderi în proiect, noi am raportat costurile sucursalei”

Cum se explică faptul că o firmă participă la licitație, dar nu reușește să facă niciun leu profit.

Am avut ocazia, la conferința din Eforie, să îl întrebăm pe Marius Stamat, reprezentantul din România al olandezilor.

„În primul rând, trebuie să înțelegeți că o sucursală nu este o companie de sine stătătoare. O sucursală este un birou detașat al unei companii. Înregistrările fiscale care se fac țin cont strict de activitatea sucursalei, nu de activitatea unui proiect, deci nu are nicio legătură rezultatul pe care-l vedeți dumneavoastră în Monitorul Oficial sau pe site-ul Ministerului de Finanțe cu rezultatul unui proiect. Deci noi nu am raportat pierderi în proiect, noi am raportat costurile sucursalei. Sunt două lucruri complet diferit.”, a precizat acesta.

Am insistat și am întrebat dacă pentru proiectul din Eforie Van Oord și-a bugetat sau nu profit.

„Deci v-am spus de ce am raportat pierdere. Orice proiect și orice companie bănuiesc că tinde să facă profit.”, a adăugat Marius Stamat.

Citește mai mult în ziarul Constanța 100%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*