Cristina, o italiancă în vârstă de 27 de ani, a renunţat la un loc de muncă, unde câştiga între 1.100 și 1.300 de euro, din cauza mediului toxic şi a problemelor de sănătate pe care le-a dezvoltat, scrie Corriere della Sera.
Tânăra, care era casieră la un supermarket din Milano, a decis să-şi dea demisia fără să aibă un alt loc de muncă asigurat, însă mediul de lucru şi interacţiunea cu clienţii au adus-o la capătul răbdării. Cristina a povestit, pentru publicaţia italiană, că deşi a fost angajată ca agent de vânări, angajatorii i-au cerut să lucreze exclusiv la casă, deși i s-a promis că își va putea alege departamentul.
Motivul principal al deciziei sale a fost o problemă de sănătate apărută din cauza mediului de lucru. Cristina povesteşte că era nevoită să stea foarte multe ore în picioare. Compania le-a adus scaune, însă acestea nu erau potrivite pentru poziţia sa, iar italianca a ajuns să aibă probleme de postură şi dureri de spate. „Pentru că era un magazin mic, sistemul prevedea să ne mutăm de la o casă la alta pentru a întâmpina clienții. Așa că trebuia să stăm mereu în picioare. Nu era nici măcar un scaun. După multe cereri, am primit scaune de bar, care nu erau potrivite pentru acea poziție și acele mișcări, așa că, deși permiteau odihnirea picioarelor din când în când, au provocat posturi greșite, iar în cazul meu, un diagnostic de la un medic care a impus injecții și odihnă”.
Cristina s-a plâns inclusiv de lipsa unei reprezentări sindicale, dar şi de lipsa unui sprijin real din partea conducerii . „Dincolo de cuvintele frumoase, ne-au lăsat mereu singuri să ne descurcăm cu clienții. Fiecare își făcea regulile după bunul plac, iar directorul se prefăcea că nu vede. Așa că se întâmpla ca clienții aroganți sau colegii şmecheri să aibă mereu de câștigat de cauza asta. Practic, te trezești singură, trebuie să decizi cum să te comporți în fiecare situație, și totul pe riscul tău.
De exemplu, îi explic clientului că punga este un articol cu plată, el face scandal, iar eu trebuie să îmi mențin calmul, cer intervenția directorului, iar el i-o dă gratis. Vă puteți imagina cum m-am simțit în acel moment. Înțeleg că dorea să rezolve problema, dar atunci să ne fi dat şi nouă indicații clare pentru a face la fel. Apoi, colegele își gestionează timpul și munca într-un mod personal și convenabil, iar tu pari proastă pentru că încerci să acționezi așa cum ar trebui într-un loc de muncă”.
Cu probleme de sănătate şi furioasă din cauza umilinţei îndurate, femeia a decis să demisioneze fără a avea un alt loc de muncă. Chiar dacă acum nu are surse de venit, italianca locuieşte cu părinţii săi şi a decis să-şi caute un nou job, mai potrivit, dar şi aici întâmpină numeroase obstacole. Însă este decisă să-şi recâştige independenţa financiară într-un mediu de lucru sănătos.
Care este salariul în Constanța
Salariile în județul Constanța nu sunt nici măcar în top 10 la nivel național. Județe precum Cluj și Timiș sunt la mare distanță. Asta deși cei care conduc în prezent județul și municipiul Constanța promiteau că ne vom apropia de Cluj, de exemplu, din punct de vedere al puterii economice.
Cluj este pe locul al doilea în acest clasament, fiind depășit numai de București. Distanța dintre cele două este foarte mică. Dacă în capitală, salariul mediu net a fost de 5.984 de lei în octombrie 2023, în Cluj a fost de 5.798 de lei. Diferență de 186 de lei. Cifrele sunt obținute de la Institutul Național de Statistică. Dacă luăm în calcul multinaționalele din București, angajații bine plătiți din structurile de conducere a țării, putem conchide că performanța Clujului este remarcabilă.
Tendința este de apropiere și nu ne-am mira ca, în viitorul apropiat, București să fie detronat de pe locul 1.
Din păcate, județul Constanța nu apare în top 10. Noi ne luptăm cu Galați, pe care în octombrie 2023 am reușit, potrivit INS, să îl întrecem: 4.191 de lei la noi, 4.184 lei ei. Deci stăm mai bine cu 7 lei.
Mai bine decât în Constanța se câștigă și în Timiș, Sibiu, Ilfov, Iași, Mureș, Prahova, Brașov și Olt.
Fii primul care comentează