Investiție de 5 milioane euro la Delfinariu

Definariul din Constanța va beneficia de o investiție de 5 milioane de euro.

„Președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu a găsit o soluție financiară prin Ministerul Turismului a adus 5 milioane de euro, suma disponibilă investiției la Delfinariul din Constanța. Se vor construi noi bazine adiacente acestuia, în spate. Bazinele vor fi conectate și vor constitui un prag depășit vis-a-vis de necesitățile  de minimum necesar, pentru a deține delfini în condiții de control uman. Nu se mai numește captivitate fiindcă asta presupune animale odinioară sălbatice devenite prizoniere. Nu este cazul – e vorba de animale născute sub control uman, crescute în aceste condiții și pentru ele nu este o captivitate. Este o viață alături de om”, a declarat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă.

În acest moment Delfinariul are un bazin de 1 milion de litri – o mie de metri cubi – moștenit așa din 1978, conform reglementărilor de atunci. Între timp, grija și respectul față de animale au crescut și în consecință, reglementările actuale cer bazine mai mari. Delfinariul din Constanța urmează ca să aibă un complex de bazine care vor însuma minum 3 milioane de litri. O suprafață de 800 mp luciu de apă, față de 260 mp cât este cea actuală. Investiția este de 5,6 milioane de euro: 70% din această suma va fi dată de Ministerul Turismului, iar restul de Consiliul Județean.

„Sperăm ca în anul 2020 această investiție să demareze. Ea a demarat ca și proiect, ca și achiziție și e în faza în care se desfășoară etapele ce țin de licitație și de atribuire. După ce vom avea un constructor, sperăm ca anul viitor să înceapă lucrările”, a precizat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Lucrările presupun realizarea unui bazin de antrenamente de 600 de metri pătrați, care va fi dotat cu o platformă de eșuare dublă și va semăna foarte mult cu mediul natural, adică va ava inclusiv o porțiune nisipoasă. În cadrul proiectului  va fi construită și o stație de filtrare a apei și o alta de pompare pentru menținerea calității apei, plus un sediu administrativ care va adăposti camerele antrenorilor, hrana delfinilor și vestiarele cu dușuri. Mai multă apă înseamnă posibilitatea de a ține mai mulți delfini.

„Gândiți-vă cum ar fi ca aici să performeze 6 exemplare de delfini! În timpul liber vor sta în bazinele exterioare iar aici vor veni doar pentru reprezentații. Aici suntem ca într-o arenă romană, un spațiu care presupune o vizibilitate foarte bună și o apropiere maximă față de animale”, a conchis Adrian Bîlbă.

Durata proiectului este de 24 de luni de la data ordinului de începere a execuției lucrărilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*