Primăria Constanța a încasat fonduri europene de numai 3,3 milioane lei în primele șase luni ale anului

Tuna și fulgera, în campania electorală, candidatul Vergil Chițac împotriva incapacității primarului Decebal Făgădău de a atrage fonduri europene. Spunea că sunt una din soluțiile de a aduce bunăstare.

„Una dintre soluțiile adoptate de orașele în care administrația a adus bunăstare cetățenilor săi a fost accesarea Fondurilor Europene Nerambursabile (FEN). Cu proiectele finanțate din FEN, primarii au putut crește calitatea vieții oamenilor, au profesionalizat administrația, au redus corupția din primării și au suplimentat bugetul de venituri cu resurse financiare extrabugetare.”, declarat candidatul Chițac.

Acesta cita o analiză a atragerii banilor europeni în municipiile reședință de județ, incluzând municipiul București, pentru perioada 2007-2016, relevă că orașul nostru este pe locul 38 din 41, cu 89 euro/capita, în timp ce Cluj-Napoca are 781 euro/capita, iar Oradea 1.225 euro/capita.

Candidatul Vergil Chițac promitea că banii europeni vor fi prioritatea sa.

„În programul de guvernare pe care vi-l propun pentru perioada 2020-2024, vă asigur că banii europeni vor constitui principala sursă de finanțare a proiectelor de refacere și dezvoltare urbană a orașului. Aceste proiecte vor fi complementare cu cele finanțate de la bugetul orașului, ca parte a unei strategii coerente de refacere și dezvoltare durabilă a Constanței. Aveți încredere!”.

Nu numai el, ci și cea pe care a numit-o city manager, Felicia Nadina Ovanesian, și-a asumat atragerea de fonduri europene. În contractul de management al acesteia scrie negru pe alb că unul din obiective este „creșterea investițiilor din fonduri europene nerambursabile.” Nu este însă specificat niciun procent.

Haideți să vedem cum au stat lucrurile.

În anul 2021, Primăria Constanța a atras fonduri europene în valoare de 31.376.388 de lei, potrivit execuției bugetare pe anul trecut. O sumă acceptabilă, dar care a venit ca urmare a moștenirii lăsate de Decebal Făgădău. Proiectele lăsate de acesta la cheie au fost preluate din mers de Vergil Chițac și echipa sa. Față de Cluj-Napoca, însă, suma este infimă. Emil Boc a atras în 2021 fonduri europene în valoare de 111.693.000 lei, deci de aproape patru ori mai mult.

Haideți să vedem cum stau lucrurile în primul semestru din 2022. E dezastru. Potrivit execuției bugetare, fondurile europene atrase au fost de 3.322.352 de lei. Nu mai comparăm suma cu alte orașe, că ne facem de râs.

Cele mai multe încasări la bugetul Constanței au venit din impozitele și taxele locale plătite de constănțeni și de firmele din oraș, adică peste 469 milioane lei.

Suma este infimă față de veniturile totale ale primăriei, care s-au ridicat la 671.452.776 de lei. Un calcul aritmetic arată că fondurile europene reprezintă numai 0,49% din totalul veniturilor.

Citiți din nou declarația candidatului Chițac: „Vă asigur că banii europeni vor constitui principala sursă de finanțare a proiectelor de refacere și dezvoltare urbană a orașului.” Nici vorbă de așa ceva. Dimpotrivă. Echipa Chițac – Ovanesian este corigentă la atragerea de fonduri europene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*