Ambițiile politice ar putea duce la pierderea banilor pentru un drum vital pentru județul Constanța

De circa doi ani se lucrează la un drum vital pentru județul Constanța: o alternativă la DN 39. Din păcate, proiectul ar putea „muri” din cauza ambiției unor politicieni.

Asociația pentru Dezvoltare Durabilă pregătește o rută care să plece din Techirghiol, iar de acolo să se circule pe actualul DJ 393 până la Arsa, localitate aflată foarte aproape de Mangalia și Vama Veche. Drumul județean este în prezent impracticabil.

Pentru reabilitarea DJ 393, dar și a DJ 391, care face legătura între Tuzla și Biruința, s-au făcut pași importanți, chiar dacă nu s-a vorbit public prea mult despre acest lucru.

Cererea de finanțare pentru DJ 393, prin Programul Național de Dezvoltare „Anghel Saligny” a fost depusă de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Proiectul a fost depus pe 6 noiembrie 2021, la ora 17.41, și are numărul de înregistrare 142529.

De precizat că proiectul este semnat de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Cu alte cuvinte, nu este nici proiectul ADD, nici al CJJ, ci un efort comun, în urma căruia au de câștigat constănțenii și turiștii.

Proiectul a ajuns aproape de final. Aproape 90% e gata. Ministerul a mai cerut unele clarificări, ADD s-a ocupat de obținerea avizelor minimale necesare. Pentru ca lucrurile să meargă mai repede, ar fi trebuit să se întâmple două lucruri.

Unu: să înceapă exproprierile. „Dacă aceste proiecte ar presupune exproprieri, normal ar fi ca ADD să ne transmită culoarul de expropriere. CJC face exproprierile. ADD nu are mandat pentru exproprieri.”, ne-a declarat Petre Enciu, vicepreședinte al CJC.

Doi: practica de la nivel național ne spune că CJC poate începe de acum procedurile de licitație pentru proiectarea și execuția drumului, cu o clauză suspensivă. Cu alte cuvinte, contractul intră în vigoare când se primește finanțarea. Ar fi o chestiune de o lună.

Ce afirmă Petre Enciu

Lucrurile s-au complicat însă ieri, când același Petre Enciu a anunțat că a depus, împreună cu președintele Mihai Lupu, căruia PNL i-a retras sprijinul politic, un proiect, pentru următoarea ședință a CJ, prin care propune „revocarea mandatelor privind realizarea proiectelor în numele Consiliului Județean Constanța.”

Culmea, proiectul vine la numai câteva zile după același vicepreședinte trimitea o notă scrisă ADD, prin care își exprima dorința de a colabora la fel de bine și pe viitor.

„Trebuie precizat că, la nivel de conducere executivă, nu am reușit până în acest moment să obținem informații cu privire la stadiul lucrărilor de elaborare a unor documentații tehnico-economice şi de proiectare pentru care această asociație a fost mandatată. Or de aceste documentații depinde accesarea unor finanțări cum ar fi Programul Anghel Saligny. Mai avem la dispoziție 11 luni până când aceste documentații trebuie transmise Ministerului Dezvoltării în vederea semnării contractelor de 140 de milioane de lei.”, a spus vicepreședintele CJC pe 27 august.

„Nu am susținut niciodată ca această asociație să devină intermediar pentru proiectele Consiliului Județean care deja plătește angajați in cadrul Direcției Generale de Proiecte pe care o coordonez pentru scrierea şi atragerea fondurilor nerambursabile. Sper ca doamnele si domnii consilieri să dea dovadă de înțelepciuni şi să voteze în favoarea șansei de a mai finanța aceste proiecte. Pentru că în situația în care mandatul nu va fi retras, există un risc major ca finanțarea proiectelor să fie pierdută.”, mai spune Enciu.

Nu a menționat că CJC a pierdut milioane de euro pentru modernizare Delfinariului.

Și totuși CJC a primit

În ciuda afirmațiilor vicepreședintelui CJC, lucrurile nu stau chiar așa. Am intrat în posesia unor documente, pe care le prezentăm mai jos, din care rezultă clar că ADD a trimis către CJC documentațiile tehnico-economice pentru ambele drumuri județene.

Documentele au fost trimise pe 21 iulie 2023 și au numerele de ieșire 338 și 339. Așa după cum puteți vedea, ele au fost semnate de primire de către Direcția Generală Tehnică, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, cu o specificație: „Urmând a fi verificate”. Documentele trimise conțin studii topografice, documentații de avizare, expertize tehnice.

Un USR-ist și un PNL-ist fără susținere, o alianță de conjuctură

În opinia noastră, avem de-a face cu o alianță de conjunctură între USR și președintele fără susținere politică pentru a retrage aceste proiecte celor de la ADD. Există însă riscul major ca tocmai acest lucru să ducă la îngroparea proiectului pentru mult timp, pentru că procedura de până acum riscă să devină caducă și să fie nevoie de reluarea ei.

Ne aducem aminte că, în toamna anului trecut, cei doi erau la cuțite. „Domnu Enciu, îmi pare rău că ați stat vreo doi ani de zile pe aici și nu ați înțeles nimic.”, i-a spus președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, PNL, unuia din cei doi vicepreședinți, și anume Petre Enciu, de la USR. „Astfel de afirmatii sunt lansate din dorinta de a intimida.”, a ripostat Enciu. Detalii AICI.

Pe noi, ca locuitori ai Constanței, care ne riscăm aproape zilnic viața când circulăm pe DN 39, nu cred că ne interesează luptele politice. Nu ne interesează cine semnează proiectul, dacă îl cheamă Enciu, Lupu sau Vătămanu, ci ne interesează ca lucrurile să se întâmple. De contractul privind execuția și proiectarea se va ocupa oricum CJC, nu ADD.

Oamenii au nevoie de fapte, nu de certuri. Iar consilierii județeni nevoie de înțelepciune să facă ce e mai bine pentru constănțeni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*