Andrei Caramitru: România depășește Anglia la calitatea vieții – date și analize surprinzătoare

Andrei Caramitru, un economist cunoscut, susține că în România condițiile de viață sunt mai bune decât în Anglia, contrazicând percepția comună conform căreia în Occident, inclusiv în Marea Britanie, nivelul de trai este semnificativ mai ridicat.

Caramitru își bazează afirmațiile pe o serie de statistici și observații legate de sărăcia și insecuritatea alimentară din Marea Britanie. Iată câteva dintre punctele esențiale din postarea sa:

 1. Sărăcia în Marea Britanie:
  • O treime din populația Marii Britanii trăiește în sărăcie, inclusiv un sfert din locuitorii Londrei.
  • Aproximativ 20% dintre britanici suferă de insecuritate alimentară, ceea ce înseamnă că nu au suficientă hrană.
 2. Veniturile:
  • Veniturile sunt descrise ca fiind „catastrofal de mici”. După plata chiriei sau a ratei pentru casă, multe gospodării rămân cu foarte puțini bani pentru alte cheltuieli.
  • Distribuția veniturilor arată că jumătate din gospodării câștigă sub 2000 de lire sterline net pe lună. Aceasta sumă, după plata chiriei, este insuficientă pentru a acoperi alte necesități de bază, cum ar fi hrana.
 3. Costurile locuințelor:
  • Cu 1000 de lire pe lună, locuiești într-un spațiu extrem de mic și nu îți rămân bani pentru mâncare.

Caramitru sugerează că, dacă nu ești sigur că vei câștiga mai mult decât media localnicilor din Marea Britanie, este mai logic să te muți în orașe mari din România, cum ar fi București, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu sau Iași, unde consideră că vei trăi mai bine din toate punctele de vedere.

Argumente pro și contra

Argumente pro:

 • Costul vieții mai scăzut în România: În multe orașe din România, costul vieții este semnificativ mai scăzut comparativ cu Londra sau alte orașe mari din Marea Britanie. Chiriile și prețurile locuințelor sunt mai accesibile.
 • Familia și comunitatea: Pentru mulți români, apropierea de familie și de prieteni poate reprezenta un avantaj semnificativ.

Argumente contra:

 • Venituri mai mari în Marea Britanie: Chiar dacă costul vieții este mai mare, veniturile din Marea Britanie sunt, în medie, mai ridicate decât în România.
 • Oportunități de carieră și dezvoltare profesională: Multe industrii și profesii oferă oportunități mai bune în Marea Britanie, cu perspective de carieră mai diversificate și mai bine plătite.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*