Cazul Tomis Plus: Te-ai mutat la marginea orașului, într-un „cartier” fără trotuare, parcuri și școli. De ce să plătesc eu pentru greșeala ta?

tomis plus

REPLICĂ: Tomis Development răspunde după acțiunea USR: „Atitudinea agresivă a locatarilor din zona limitrofă nu este una justificată, ei nefăcând parte din cartierul Tomis Plus”

Peste 500 de oameni au semnat o petiție prin care cer Primăriei Constanța să rezolve problemele din cartierul în care locuiesc: Tomis Plus. Aceștia spun că în zonă nu există trotuare, grădinițe, creșe, școli, parcuri, ba nici măcar drumuri asfaltate. Cer primăriei să se implice. De pildă, nici mai mult, nici mai puțin, primăria să cumpere terenuri private din cartier pe care să le transforme în parcuri sau în nimic. „Măcar să nu se mai construiască pe ele”, spun semnatarii.

Ei înșiși recunosc faptul că e o problemă: tot terenul de acolo este privat. Tot, inclusiv străzile, trotuarele.

Într-un oraș distrus urbanistic și în faliment, de facto, niște constănțeni cer așadar primăriei să bage bani, milioane de lei, în buzunarele unor privați, numai pentru că ei n-au fost în stare să deschidă bine ochii atunci când au cumpărat. Sunt curios cum ar vedea o astfel de achiziție Curtea de conturi sau niște procurori bine pregătiți.

Dar oare atunci când ați plătit zeci de mii de euro pentru un apartament nu știați că străzile sunt private? Nu știați că nu există niciun parc în zonă? Poate ați dat o raită prin zonă, cel puțin de curiozitate. Nu v-ați întrebat dacă există o grădiniță sau o creșă? Dar o școală? Chiar dacă aveați sau nu copii, poate că ar fi trebuit să vă treacă prin minte acest mic amănunt. Probabil că ați cumpărat apartamentul cu un loc de parcare proprietate privată. V-ați întrebat unde veți parca a doua mașină, dacă o aveți, sau unde va parca musafirul care va veni să vă vadă? Dar musafirii care vin la vecini? Ați cerut dezvoltatorului să treacă în contractul de vânzare cumpărare clauze concise, cu termene exact, prin care el își asumă responsabilitatea de a vă pune la dispoziție toate acele necesare întocmirii contractului de energie electrică pe numele vostru? Ați întrebat care este regimul juridic al terenurilor din imediata vecinătate?

De ce să plătească toți constănțenii pentru că nu ați pus aceste întrebări? Soluția pe care o aveți la îndemână este să dați în judecată dezvoltatorul imobiliar, dacă v-a promis aceste lucruri, pe obligația de a face. Să fie el obligat să construiască parcurile pe care vi le-a promis, școlile pe care vi le-a arătat, trotuarele pe care vi le-a desenat. Dacă vi le-a promis, arătat, desenat.

Da, știu, plătiți și voi impozite și taxe, ca toți constănțenii. Aproape ca toți, pentru că diferă în funcție de zonă. Dacă mă uit însă la prețurile din zonă, sunt mai mici decât în multe alte zone. Așa au fost tot timpul. Știți de ce? Pentru că în imobiliare contează trei lucruri: locația, locația și locația. Toate celelalte vin după.

Au dreptate, însă, locuitorii, atunci când se plâng de faptul că se acordă autorizații de construire de-a valma, bloc lângă bloc. Unii dintre cei mai vocali dintre ei sunt membri USR. USR a reușit blocarea în instanță a unor clădiri, atunci când nu respectau prevederile legale, chiar cu sprijinul actualului ministru al Justiției. Apelați la expertiza sa, puteți obține multe. Dar nu ne puneți pe noi să plătim pentru greșeala voastră.

Citește și:

Cartierul Tomis Plus, în vizorul senatorului USR Remus Negoi

Dicționarul agenților imobiliari. Cum ne păcălesc din vorbe

USR vrea să înființeze o trecere de pietoni

Soțul liderei de grup a consilierilor USR Constanța, Mirela Garip, l-a împrumutat cu 27.000 de lei pe președintele USR înainte de alegerile locale

Un loc de parcare în Constanța a ajuns să coste cât o mașină

Articol publicat inițial în Constanța 100%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*