
Simon Maurer este, probabil, cel mai mare dezvoltator imobiliar din România. Construiește în mai multe orașe, cel mai nou fiind Constanța.
Recent, am răspuns unei invitații venite din partea companiei pe care o conduce de a petrece câteva zile în cartierul Avantgarden, construit de acesta în Brașov – de fapt, cea mai mare investiție de până acum.
Primul lucru pe care îl remarci, în calitate de constănțean care ajunge în Avantgarden, este că nu mai trebuie să traversezi cu mașina tot centrul Brașovului, ci poți folosi o șosea de centură, care te duce până în dreptul cartierului. O zonă altă dată rău famată, la periferia orașului, unde s-au construit acum mii de apartamente.
„Vor fi până la final circa 10.000 de apartamente, în total”, spune Simon Maurer, de la etajul nouă al blocului unde se află și birourile de vânzare.
Am urcat acolo pentru a-mi arăta, de sus, atuurile cartierului: locul de joacă pentru copii, spațiile verzi, vederea spre munți. 10.000 de apartamente, cu trei persoane în fiecare apartament, înseamnă un oraș.
Apropiații lui Simon Maurer au fost reticenți când au auzit de zona în care se construiește. Aici, după calea ferată, nici măcar nu este Brașovul adevărat, spun locuitorii vechi ai frumosul oraș. Pentru a-i convinge că nu va fi un lucru de mântuială, Maurer s-a mutat aici, împreună cu familia. Nu într-un apartament de două camere, ci la ultimul etaj al unui bloc de mici dimensiune, dar cu apartamente mari. A renunțat la modelu acesta când a venit criza și a mizat de apartamente mai mici, accesibile.
Într-un astfel de apartament am locuit timp de patru zile. Două camere și jumătate, plus un mic balcon. Nu-i o glumă. Acest tip de apartamente are un living, un dormitor, bucătărie separată, o baie, dar și o încăpere de mici dimensiuni, cam cât o jumătate de cameră normală. Poate fi o debara de succes, un birou înghesuit sau chiar un dormitor pentru doi copii, dacă pui – așa cum era cazul aici – un pat supraetajat. Dimensiunea apartamentelor este decentă, în bucătărie, de exemplu, pot mânca patru persoane. Pereții exteriori sunt construiți din cărămidă, ca-n Ardeal, iar cei din interior sunt din BCA (ca să răspund întrebărilor unui prieten, care auzise că s-ar construi din rigips). Apometrele de la baie sunt încastrate în perete, le poți vedea imediat. Mi-am adus aminte de blocul în care am locuit, construit în 1977, în care apometrele erau sub chiuvetă, iar dibuirea cifrelor pe care le afișa era o adevărată încercare inițiatică, în fiecare lună. Toate ușile de la intrare, cel puțin din câte am văzut, și am verificat mai multe etaje, sunt la fel. Sentimentul acesta de ordine este reconfortant, pentru cei care apreciază ordinea, desigur. Apropo, niciun balcon nu e închis. Frumusețea vine și din simetrie.
Citiți mai multe AICI.
Fii primul care comentează