DEZASTRU în bugetul Constanței. Scădere DRAMATICĂ a veniturilor

Veniturile orașului Constanța au scăzut în mod dramatic în ultimii ani. Vă prezentăm o comparație între bugetul municipiul Constanței dintre 2009 și 2018, pulicată inițial în Constanța 100%.

Precizăm că datele din 2008 nu mai sunt publicate, iar când ne referim la bugetul pe 2018 am folosit datele bugetului rectificat, care urmează să fie aprobate peste câteva zile.

Ce observăm? Într-un singur cuvânt: dezastru!

În 2009, municipiul Constanța avea venituri de 535 milioane lei și cheltuieli în aceeași sumă. La cursul BNR leu-euro mediu din 2009, asta înseamnă 126 milioane euro. De remarcat faptul că, în 2009, bugetul nu înregistra deficit. (AICI puteți găsi bugetul pe 2009.)

După un deceniu de administrația marca Mazăre – Făgădău, municipiul Constanța înregistrează venituri mult mai mici decât în 2009, adică 514 milioane lei. Repet, este vorba despre bugetul rectificat, în cel inițial veniturile erau mult mai mici, de circa 444 milioane lei. 514 milioane lei înseamnă, la cursul din 2019 leu – euro, circa 109 milioane de euro.

Așadar, în termeni reali, în perioada 2009 – 2018 veniturile orașului Constanța s-au redus cu peste 57 milioane euro. Adică aproape jumătate din tot bugetul anului 2009.

Se remarcă și alt lucru îngrijorător: bugetul nu mai este echilibrat, și asta se întâmplă de ani buni. Ce înseamnă asta? Că veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Deficitul din anul 2018 al Municipiului Constanța este de 270 milioane lei, adică 57 milioane euro. Jumătate din venituri! Cum bugetele primăriilor trebuie să se închidă pe zero, primăria a scos din jobenul contabilității un excedent, care, potrivit datelor oficiale, poate fi folosit atât pentru cheltuielile de funcționare, cât și pentru cele de dezvoltare. Curios, deși raportează sute de milioane de lei excedent, Primăria Constanța a preferat să se împrumute cu 100 de milioane de lei de la o bancă pentru a cumpăra autobuze. Nu vă dă de gândit acest lucru? Dacă aveți 270 lei și vreți să cumpărați ceva de 100 de lei, faceți credit pentru suta respectivă?

Concluzia: în zece ani de zile, bugetul orașului Constanța s-a dezechilibrat masiv. Veniturile sunt acum mai mici decât în urmă cu 10 ani și cheltuim mult mai mult decât producem.

Cei de la Alcoolici Anonimi, oameni care au făcut din băutură un fel de a fi, un mod de viață, dar care vor să se lase de acest viciu, spun că primul pas în rezolvarea unei probleme este să recunoști că ai o problemă. În cazul lor, să spună răspicat: „Mă numesc X și sunt un alcoolic”. În cazul de față, cei care conduc orașul ar trebui să spună, lor înșiși și public: „Noi am condus orașul Constanța și orașul Constanța este mai sărac decât în urmă cu 10 ani”. Numai așa se pot găsi soluții. În schimb, noi auzim că orașul Constanța este un oraș bogat. Nu e atât de bogat cum le place unora să spună. Cifrele nu mint.

Cristian Hagi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*