Federaţia Solidaritatea Sanitară amenință cu PROTESTE dacă salariile vor fi înghețate

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că va declanşa proteste dacă Guverrnul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care salariile să fie îngheţate la nivelul lunii decembrie, respectiv dacă angajaţii nu vor beneficia de creşterea salarială începând din luna ianuarie.

„Sistemul public de sănătate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de creştere a salariilor de bază între diferitele categorii de personal”, spun reprezentanţii federaţiei.

Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit vineri, a decis mobilizarea pentru proteste în situaţia în care Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care veniturile salariale ar fi îngheţate la nivelul lunii decembrie 2018, respectiv dacă salariaţii nu vor beneficia de creşterea salarială la care au dreptul legal pentru anul 2019 începând cu luna ianuarie a anului viitor.

„Protestele vor viza un răspuns proporţional din partea salariaţilor: dacă se ajunge la situaţia promovării unui act normativ de îngheţare a salariilor în perioada sărbătorilor măsurile de protest pot fi declanşate în aceeaşi perioadă, amploarea protestelor şi formele de manifestare fiind corelate cu nivelul de afectare a intereselor angajaţilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă dimineaţă, de federaţie.

În situaţia în care creşterea salariilor începând de la 1 ianuarie nu va fi stabilită prin legea bugetului de stat, Solidaritatea Sanitară cere Guvernului adoptarea unui act normativ în regim de urgenţă care să asigure acordarea acestui drept salariaţilor.

„Reamintim că la ora actuală sistemul public de sănătate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de creştere a salariilor de bază între diferitele categorii de personal. Această măsură a fost adoptată de Parlament prin legea 153/2017 la iniţiativa Guvernului, împotriva solicitărilor consecvente ale Federaţiei Solidaritatea Sanitară ca creşterile salariale să se aplice tuturor categoriilor de salariaţi simultan, ea afectând în mod negativ buna funcţionare a sistemului sanitar”, mai arată sursa citată.

Sindicaliştii spun că, având în vedere că este perioada negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar şi multe dintre drepturile salariaţilor fac parte din solicitările pe care Federaţia Solidaritatea Sanitară le are în cadrul acestei negocieri, în cazul neonorării aşteptărilor fireşti ale salariaţilor, create de angajamentele Guvernului, protestele vor merge până la greva generală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*