Traficul de mărfuri prin Portul Constanța, în creștere

Traficul total de mărfuri înregistrat în primele 11 luni ale anului 2018 în porturile maritime românești, Constanța, Midia și Mangalia, a fost de 55,96 milioane tone, cu 4,15% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2017 (când s-au înregistrat 53,73 milioane tone).

Din traficul total înregistrat în primele 11 luni ale anului 2018, traficul maritim a fost 44.344.452 tone (41.953.722 tone la 30 noiembrie 2017), iar cel fluvial a reprezentat 11.623.829 tone (11.782.588 tone la 30 noiembrie 2017).

Pentru traficul maritim, creșterea în perioada analizată reprezintă 5,7%, iar pentru traficul fluvial s-a înregistrat o scădere de 1,35%.

Creșteri semnificative de trafic s-au înregistrat în cazul produselor petroliere (de la 4,95 milioane tone în primele 11 luni din 2017, până la 5,38 milioane tone în primele 11 luni din 2018), petrol brut (de la 6,69 milioane tone la 6,71 milioane tone), minereuri de fier, deșeuri de fier (de la 3,52 milioane tone la 3,84 milioane tone), minereuri și deșeuri neferoase (de la 2,89 milioane tone la 3,62 milioane tone), combustibili minerali solizi (de la 2,35 milioane tone la 3,38 milioane tone), produse metalice (de la 2,08 milioane tone la 2,12 milioane tone), articole diverse (de la 6,02 milioane tone la 6,05 milioane tone).

Traficul de cereale în primele 11 luni din 2018 s-a menținut la un nivel comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: 16,60 milioane tone.

A scăzut traficul de îngrășăminte (de la 2,85 milioane tone la 2,73 milioane tone), lemn, plută (de la 0,38 la 0,28 milioane tone), produse alimentare (de la 0,47 la 0,14 milioane tone).

Traficul de containere a totalizat, în primele 11 luni ale anului 2018, 6.048.600 tone, respectiv 617.675 TEU, comparativ cu primele 11 luni ale anului 2017 când au fost înregistrate 6.021.218 tone, respectiv 644.383 TEU.

Directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC), Dan Nicolae Tivilichi, a anunţat, vineri, că în acest an au fost realizate investiţii de peste 200 de milioane de euro în Portul Constanţa, atât din partea companiei pe care o conduce, cât şi din partea operatorilor privaţi.

Tivilichi a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest an au demarat proiecte importante în portul Constanţa, cum ar fi realizarea unei dane specializate într-o zonă cu adâncimi mari şi dragajul de investiţii.

“E vorba de dana specializată 80, de dragaj, un proiect european de 40 milioane de euro.  Avem studii de fezabilitate care sunt aproape de depunere de cerere de finanaţre pentru câteva proiecte majore, respectiv dezvoltarea insulei artificiale din Portul Constanţa, extinderea la patru benzi a drumului de la Poarta 10 – 10 bis. Am luat decizia ca studiul de fezabilitate care se referea la trecerea la patru benzi din autostradă spre Poarta 7 să îl schimbăm către Poarta 9 în aşa fel printr-o logistică cât mai bună a traficului prin Portul Constanţa să eliminăm definitiv blocajele de camioane care existau până acum. Nici în acest an nu am avut mari probleme în această privinţă”, a precizat directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

El a precizat că alte proiecte început în port sunt reabilitarea digurilor, a reţelei de iluminat din sectorul fluvio-maritim şi schimbarea reţelei de apă.

Dan Nicolae Tivilichi consideră că 2018 a fost un an bun pentru Portul Constanţa, iar pentru anul viitor îşi propune să se menţină trendul de creştere al traficului.

“A fost un an bun pentru Portul Constanţa, din toate punctele de vedere, nu a fost un an uşor, ne aşteaptă un an cu multe obiective, cel puţin cinci proiecte noi de finanţare. Ne aşteaptă un an în care ne propunem în continuare să mergem pe trendul de creştere al traficului, de a repara şi de a întreţine infrastructura portuară. Un an în care au demarat şi s-au şi finalizat investiţii ale operatorilor privaţi în Portul Constanţa şi sperăm să urmăm în continuare acest trend ascendent”, a precizat Tivilichi.

El a menţionat că valoarea investiţiilor realizate în 2018 de către Administraţia Porturilor Maritime Constanţa se ridică la aproximativ 65 de milioane de euro, iar cele ale operatorilor privaţi în Portul Constanţa depăşesc 150 de milioane de euro.

De asemenea, Dan Nicolae Tivilichi a anunţat că peste 20 de nave de croazieră vor sosi anul viitor în Portul Constanţa, dintre care doar două maritime, restul fiind fluviale. El îşi doreşte ca acest sector să crească şi să contribuie la dezvoltarea portului şi a municipiului.

“Pentru anul 2019 avem anunţate deja 21 de nave de croazieră dintre care două nave maritime şi sperăm ca şi acest sector de activitate să crească şi să contribuie la dezvoltarea atât a portului, cât şi a oraşului, că dacă vin aceste nave vor veni şi pentru oraş”,a declarat Dan Nicolae Tivilichi, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că numărul navelor de croazieră maritime a scăzut în ultimii ani din cauza situaţiei geopolitice din Marea Neagră, dar că se înregistrează o creştere a navelor fluviale.

“Trebuie să ne uităm la contextul geopolitic care este în Marea Neagră, care a influenţat foarte mult apetitul navelor de a vizita nu Portul Constanţa, ci Marea Neagră. În definitiv dacă vin în Marea Neagră, cu siguranţă vin şi în Portul Constanţa. Înregistrăm o creştere faţă de anii precendenţi la ceea ce se cheamă nave fluviale şi apreciem ceea ce se întâmplă”, a explicat directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime.

El crede că se poate înregistra o creştere numărului de nave de croazieră fluviale dacă ar exista o predictibilitate a cotelor Dunării, iar în privinţa celor maritime acest lucru s-ar putea întâmpla dacă se modifică actualul context geopolitic.

În urmă cu patru ani, aproape 100 de nave de croazieră au ajuns în Portul Constanţa iar înainte de 2013 zeci de asemenea nave făceau anual escale în acest port.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*