Dobrogea este recunoscută pentru podgoriile sale. În ultimii ani, au apărut mai multe crame, mai mulți producători. În 2011, se năștea vinul Alira. Compania care îl deține a organizat constant în ultimii ani sărbători ale recoltei. Am analizat cifrele companiei care deține vinul și crama, ca să vedem dacă este motiv de sărbătoare sau nu. Firmele care controlează Alira, deținute de un cetățean german, o firmă din Luxemburg și una din Insula Man, au avut, de la înființare până acum, pierderi totale de aproape 148 milioane lei și au datorii totale de 117.543.830 lei. În anul 2022, au avut în medie 26 de angajați.
„Alira este o cramă-boutique de 80 de hectare, situată în Dobrogea, pe dealurile de pe malurile Dunării Vechi. Credem în respectul pentru natură și calitatea în detrimentul cantității. Toate acestea le facem în speranța de a oferi o experiență premium fiecărui client. Investițiile s-au realizat cu ajutorul omului de afaceri Dr. Karl Hauptmann, un pasionat de vinuri și vizionar, care a inclus Alira într-un lanț internațional de crame. Familia de crame include Bessa Valley din Bulgaria și Chateau 9 Peaks din China și se ghidează după o filosofie comună de a face vinuri.”, se arată în descrierea de pe site.
Potrivit Termene.ro, Karl Heinz Hauptmann este acționar și administrator în firma Winero Crama SRL, cu sediul în București, și administrator la Datini de Vin SRL, cu sediul în Aliman, Constanța, și în Winero SRL, cu sediul din București.
Winero Crama SRL are ca obiect de activitate cultivarea strugurilor. Firma are ca acționari pe Karl Heinz Hauptmann, cu 20%, cetățean german, cu 20% din acțiuni, de Kanebo Investments AG, din Luxemburg, cu 56%, și de Telor International Limited, cu sediul în Insula Man, cu 24%. Firma a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de 6.696.470 lei și o pierdere de 6.219.298 lei. Datoriile firmei se ridicau la suma de 82.085.124 de lei, deci de circa 15 ori mai mari decât cifra de afaceri.
Pierderile nu sunt o noutate. De fapt, de la înființare, din anul 2009, până în prezent, compania a înregistrat pierderi în fiecare an. Pierderile totale în toată această perioadă au ajuns la peste 55.654.000 de lei, adică mai mult de 11 milioane de euro. În 2022, compania a avut o medie de 21 de angajați.
Winero SRL are ca obiect principal de activitate cultivarea strugurilor și ca acționar 100% o firmă din Luxemburg, KANEBO INVESTMENTS A.G. Cetățeanul neamț amintit este administrator. Firma a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de 85.000 lei, o pierdere netă de 1.069.893 lei și niciun angajat. Datoriile totale erau de 32.812.155 lei. A avut de asemenea pierderi de la înființare până în prezent. Pierderile totale se ridică la peste 30 milioane lei.
Datini de Vin SRL are ca obiect de activitate „activitati auxiliare pentru productia vegetala.” În 2022 a avut o cifră de afaceri de 694.207 lei și un profit de 10.631 lei, adică de 885 de lei pe lună, cu o medie de 5 angajați. Firma este deținută de KANEBO INVESTMENTS A.G., 70%, din Luxemburg, și de TELOR INTERNATIONAL LIMITED, cu 30%, din Insula Man. Firma a avut în 2022 datorii totale de 2.646.551 lei. Și această companie a avut pierderi în fiecare de la înființare. Din 2016 până acum, a adunat pierderi de peste 32.800.000 lei. Datini de Vin SRL a înregistrat de asemenea pierderi, per total, de la înființare până în prezent. Cifra pierderilor este de 1.372.183 lei.
Explicațiile Alira
I-am întrebat pe acționarii Alira cum comentează faptul că firma a avut pierderi în fiecare an de la înființare, faptul că datoriile sunt de 15 ori mai mare decât veniturile și când preconizează că vor plăti datoriile și vor trece pe profit.
Răspunsul pe care l-am primit nu răspunde, de fapt, la nicio întrebare, dar îl redăm mai jos.
„Stimate domn, ne bucuram pentru interesul acordat companiilor noastre. Brandul ALIRA este un brand consacrat, deservit de firmele mentionate. Din pacate, ca o multime de alte companii, si noi am fost afectati de impactul pandemiei. Datorita specificului activitatii noastre, impactul a fost cu atat mai mare, dar suntem in proces continuu de recuperare a pietei si implicit de imbunatatire a situatiei financiare. Le multumim actionarilor ca apreciaza si sustin eforturile noastre intense de dezvoltare a canalelor de vanzare, largirea gamei de produse si in final, diminuarea pierderilor suferite in anii anteriori. Ne dorim sa revenirea cat mai rapida la cifrele de dinainte de pandemie si pe termen mediu, sa le si imbunatatim.”, au transmis reprezentanții de PR ai companiilor.
O precizare: firmele au datorii de la înființare, din 2009, deci cu foarte mulți ani înainte de declanșarea pandemiei.
Felicitați de președintele CJC
La sărbătoarea recoltei organizată de Alira în 2023 a participat și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, cercetat pentru fapte de corupție de procurorii DNA. Acesta a felicitat organizatorii printr-o postare pe Facebook. Iată ce spune:
„Am avut astăzi plăcerea de a participa la un eveniment remarcabil, o festivitate încărcată de tradiție și de aroma îmbietoare a viței de vie din pitoreștile podgorii din județul #Constanța. An de an, aceste locuri atrag atenția pasionaților de vinuri din întreaga țară și aduc în prim plan, nu numai bogăția viticolă, ci și bogăția culturală a acestui județ.
Sărbătoarea Recoltei #Alira nu este doar un eveniment dedicat vinului, este o celebrare a identității culturale dobrogene, în care se îmbină armonios tradiția și pasiunea pentru vinuri, într-un cadru cu totul special. Așa cum vița de vie dă viață podgoriilor, așa și acest eveniment aduce viață și bucurie în inimile noastre.
Mulțumesc organizatorilor că mi-au oferit ocazia de a împărtăși bucuria și mândria față de această regiune unică din #România, alături de oameni dornici să ducă mai departe frumoasa poveste a vinului #dobrogean!
Felicitări pentru realizarea acestui minunat eveniment!”
Sursă foto tabele: listafirme.ro
Fii primul care comentează