România a ajuns țara bugetarilor. Salariile acestora au explodat după 2015.
Pentru fiecare leu în plus câștigat în privat, funcționarii publici au luat aproape 3 lei! Lucrătorii din administrație au ajuns să câștige mai mult decât funcționarii din Polonia și Ungaria, iar media pe total bugetari, inclusiv cei din sănătate și educație, a depășit-o pe cea din Ungaria și se apropie vertiginos de cea din Polonia, relevă datele Profit.ro.
În privat, salariile rămân cu circa o treime sub cele din cele două țări din regiune.
Primii trei ani de guvernare PSD/ALDE au adus o creștere foarte rapidă a salariilor din sistemul public. După noua Lege a salarizării, când a fost acordat dreptul primăriilor și consiliilor județene să stabilească singure cât remunerează angajații, lefurile din administrațiile locale au explodat. Au venit creșteri substanțiale și în sănătate și, apoi, în învățământ. Politica de campanie electorală în 2015 a PSD s-a axat pe creșterea salariilor, acesta fiind și principalul punct din celebrul „program de guvernare” pe care s-a bazat comunicarea socialiștilor în prima perioadă de guvernare, înainte să treacă la „lupta împotriva abuzurilor”.
Din punct de vedere economic, după cum au explicat de-a lungul timpului strategii pe această zonă a partidului – Cristian Socol și Darius Vâlcov – salariile aveau să crească dintr-o combinație de majorări ale salariului minim și a lefurilor la stat, care să antreneze creșteri și în economia privată, prin coerciție, respectiv competiție. Perioada în care a fost aplicată politica salarială a fost una fastă din punct de vedere internațional, cu costuri de finanțare reduse și o cerere ridicată de pe piața externă. Acest lucru a acomodat creșterea deficitului comercial, care s-a căscat după creșterea cererii interne, și a permis și păstrarea unei stabilități a cursului de schimb, deși inflația a trecut de la 0% la 4-5% destul de repede. Totodată, creșterea salariilor a fost grăbită și de reducerea forței de muncă disponibile, după ce mulți români au plecat din țară. Costul politicii de salarii nu s-a văzut doar în inflația mai înaltă și un deficit extern mai mare, dar și într-un deficit guvernamental de 3% din produsul intern brut, adică circa o zecime din încasări, și într-o scădere a dinamicii investițiilor publice. Adică s-a dat toată energia pentru salariile de la stat. Viorica Dăncilă, cel de-al treilea premier PSD, a lansat un pact electoral pentru Opoziție: să nu se atingă de pensiile și salariile românilor de la stat. Și la stat “s-a dat” mult mai mult decât în privat, deși sursa de finanțare a statului vine în principal din taxele, contribuțiile și impozitele plătite din privat. Salariile funcționarilor au crescut mai mult decât cele din IT Funcționarii publici au, în medie, salarii mai mari cu peste 1.500 de lei în comparație cu 2015 o creștere de mai bine de jumătate și care a dus la un venit lunar net de peste 4.400 de lei în 2018, potrivit datelor publicate de Institutul de Statistică. Este a doua cea mai mare creștere dintre principalele ramuri de activități din economie, după sănătate și asistență socială și ușor în fața tehnologiei informațiilor.
De altfel, salariile birocraților sunt printre cele mai mari din țară, după IT, industria petrolului, intermedieri financiare/asigurări, tutun și transporturi aeriene. Plus că ritmul de creștere a fost mai mare decât în cazul celor enumerate în ultimii trei ani.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/must-read/analiza-trei-ani-cresteri-fulminante-salariilor-bugetarilor-remuneratia-functionarilor-romani-explodat-castiga-bine-cei-ungaria-polonia-au-luat-3-ori-multi-bani-plus-fata-privat-19124804
Fii primul care comentează