Vergil Chițac a eșuat lamentabil în atragerea de fonduri europene

Primarul Constanței a atras de două ori mai puține fonduri europene decât Decebal Făgădău, de 25 de ori mai puține decât Bolojan de la Oradea.

Primarul Constanței, Vergil Chițac
Primarul Constanței, Vergil Chițac

Vergil Chițac, primarul actual al Constanței, ne promitea, în campania electorală, că va atrage munți de bani europeni.

„În programul de guvernare pe care vi-l propun pentru perioada 2020-2024, vă asigur că banii europeni vor constitui principala sursă de finanțare a proiectelor de refacere și dezvoltare urbană a orașului. Aceste proiecte vor fi complementare cu cele finanțate de la bugetul orașului ca parte a unei strategii coerente de refacere și dezvoltare durabilă a Constanței.”, scria acesta, în programul său de guvernare.

„Analiza atragerii banilor europeni în municipiile reședință de județ, incluzând municipiul București, pentru perioada 2007-2016, relevă că orașul nostru este pe locul 38 din 41, cu 89 euro/capita, în timp ce Cluj-Napoca are 781 euro/capita, iar Oradea 1.225 euro/capita., mai afirma Chițac.

(Oradea a fost condusă în bună parte din acea perioadă de Ilie Bolojan, PNL, pe care Chițac l-a vizitat în campania electorală. AICI puteți vedea cum arată acum.)

Haideți să vedem câte fonduri europene a atras după ce a fost ales primar. Ne referim la bani atrași efectiv, nu la promisiuni.

Pentru a afla exact sumele încasate, trebuie să verificăm execuția bugetară. Mai exact, indicatorul „sume primate de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate si prefinantari aferente cadrului financiar 2014 – 2020.”

În anul 2022, Primăria Constanța a trecut în bugetul de venituri, la acest capitol, suma de 318.097.000 lei. Din păcate, a încasat efectiv 94.435.468 lei, adică 19.191.240 euro circa 72 de euro pe cap de locuitor, ținând cont că municipiul are o populație de circa 264.000 de locuitori.

În 2021, prevederile bugetare au fost estimate la 154 milioane lei. A realizat numai 30.756.864 lei, adică 6,21 milioane euro, adică 23 de euro pe cap de locuitor.

Media celor doi ani înseamnă 47,5 euro pe an de cap de locuitor.

Aproape la jumătate față de cât a reușit Constanța în perioada 2007 – 2016, deci în mandatele lui Radu Mazăre și Decebal Făgădău.

Rețineți că majoritatea proiectelor cu fonduri europene în derulare acum sunt începute de Decebal Făgădău.

Fondurile europene nu sunt nici pe departe cea mai importantă sursă de venit a Primăriei Constanța. Haideți să vedem ce spune execuția bugetar pe 2022.

Din impozitul pe venit, profit și câștiguri de capital de la persoane fizice au fost încasate 481 milioane (erau estimate numai 453 milioane), iar din cotele defalcate din impozitul pe venit, 476 milioane de lei. Impozitul și taxele pe proprietate au mai adus 172 milioane lei, impozitul pe mijloacele de transport, 40 milioane lei, taxele speciale  – 27 milioane. Din amenzi erau prevăzute încasări de 8,8 milioane lei, dar s-au încasat 10,68 milioane. Din vânzarea unor bunuri care aparțin Constanțe s-au încasat 3,7 milioane lei.

Bugetul de anul acesta se alimentează și cu sumele din excedentul bugetului local, adică 187 milioane de lei. Bani necheltuiți anul trecut de Chițac.

V-ar putea interesa și:

Eșec de proporții: administrația Chițac a pierdut 25 milioane lei, fonduri europene, pentru reabilitarea zonei peninsulare

Primăria Eforie a atras fonduri europene de 1.933 de euro pe cap de locuitor

România a beneficiat de fonduri europene în valoare de 379.426 de euro pe oră de la aderarea la UE

Stelian Ion: Primarul Chițac își bate joc de o investiție de 1,27 milioane euro din fonduri europene

Techirghiol, orașul care nu se oprește niciodată din investit și nu are datorii. Primarul a atras fonduri europene de 1.600 de euro pe cap de locuitor. Tot ce trebuie să știți despre rețeaua de gaze

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*