Exproprieri de 2.644.842 euro pentru bulevardul Madrid

bulevardul madrid

Primarul Vergil Chițac vrea să construiască bulevardul Madrid, proiect demarat de Decebal Făgădău. O parte din terenuri sunt însă proprietatea unor persoane fizice sau firme private. Mai exact 25.

Consilierii municipali au fost de acord să exproprieze o suprafață de 47.506 de metri pătrați. Suma rezultată potrivit unei evaluări independente este de 2.644.842 euro. Asta înseamnă 0,7% din veniturile pe 2023 ale municipiului Constanța.

Pe listă apar nume cunoscute. Printre ei, Ion și Smaranda Maticiuc, părinții lui Codin Maticiuc, inițiator al campaniei „Spitale publice din bani privați” și autor al cărții „Dresor de lei și de fraieri”, în care protagonist este Nuțu Cămătaru. Aceștia dețin terenuri împreună cu Alexa Gheorghe – finul lui Gigi Becali – și soția sa, dar și cu SC Maurer Imobiliare Land Constanța SRL, dar și cu SC Rezident Com SA. Vor primi în total peste 76.000 de euro.

Omul de afaceri Gheorghe Pufleanu are două terenuri. Acesta a fost condamnat, în 2016, la doi ani cu suspendare, într-un dosar de contrabandă cu alcool cu pagube care se ridicau, la acel moment, la aproximativ două milioane de euro. Va primi aproape 30.000 de euro.

În total, afaceriștii mai sus amintiți primesc 76.424 euro.

Vlaicu Development SRL va primi 538.200 de euro. Firma este în faliment. Acționari sunt Templu Plus SRL (98%) și Expo Fair & Trade SA (2%). Templum Plus este deținută de Valentin Gheorghe Ionescu, apropiat al lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, condamnat la cinci ani de detenție în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanța. 

Valentin Gheorghe Ionescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor. Firma este în prezent radiată. Valentin Gheorghe Ionescu a deținut 90% din acțiuni și a fost administrator al acestei firme.

Holland Development Group S.A. va primi 215.100 euro. Firma îi are ca asociați pe Sandu Crina Simona, Sandu Bogdan Gabriel, SC Milenium Global Development SA (95%), Flash Tradin House SRL (4%) și Flash Enterprises SRL. Administratorul firmei este Galactica House SRL, deținută de fiica Sorinei Moscu – Georgiana Andreea Şerban, judecată, dar achitată într-un dosar care viza spălare a banilor, alături de fostul primar al Constanței, Radu Ștefan Mazăre. Millenium Global Development SA are domiciliul fiscal la Parc Aqua Magic. Asociați sunt offshoreul Headstone Holdings LTD, din Cipru, care deține 98% și Georgiana Andreea Șerban, care deține 2%. Administrator este Georgiana Andreea Șerban, iar cenzori sunt Radu Mădălina Laura, Mariana Mihai, Sorin Alexandru Drăghici și Bedros Robert Catone.

Pe listă se află și Building Project&Plan SRL. Va primi suma de 395.250 euro pentru un teren de 2.635 de mp. Firma este fosta New Home Construct SRL (și-a schimbat denumirea în 2021), ce figurează în Dosarul Retrocedărilor alături de fondatorul ei, Mihai Sergiu Ceacîreanu. Societatea dezvoltă mai multe proiecte imobiliare în Constanța și stațiunea Mamaia, iar în prezent, firma construiește un bloc de 12 etaje și a două blocuri de 10 etaje, în zona Cișmea din cartierul Palazu Mare.

Seaside Invest SRL va primi 398.400 de euro schimbul terenului în suprafață de 2.656 mp – 398.400 euro. Firma este deținută de patronul casei de amanet Garant, afaceristul Virgil Dulea.

Valoarea totală a proiectului este de 62.058.582.39 lei, din care contribuția municipiului Constanța va fi de 8.354.098.26 lei. Cea mai mare parte a fondurilor provin de la Guvern, prin programul național Anghel Saligny (43.000.000 lei).

Detalii despre noul bulevard

Noua arteră urmează să fie dezvoltată în partea de vest a cartierelor Tomis Plus și Boreal și va face legătura între strada Brest și giratoriul de la VIVO Nord. Bulevardul Madrid va dispune de patru benzi de circulație și de trotuare și va avea o lungime de 2,7 km.

„Zona din partea de nord a municipiului Constanța prezintă un ridicat potențial de dezvoltare urbanistică pentru construirea de imobile pentru locuințe unifamiliale și colective, complexe comerciale și pentru diverse activități economice. Pe baza PUZ Palazu Mare și a PUD-urilor din zonă aprobate de către Consiliul Local al municipiului Constanța, s-au realizat în această zonă importante dezvoltări urbanistice, consituite din cartierele de locuințe cu blocuri și case, complexe comerciale pe DN2A, pe bulevardul Tomis (Tomis Plus, Boreal, Maurer, Kaufland, Carrefour, BricoStore, Dedeman, Selgros)”, se arată în referatul al proiectului de hotărâre.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*